STRANKA KOSOVSKIH SRBA

Kosovo: Srpska lista je spremna izaći na nove općinske izbore

Odluka donijeta u saradnji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Očekuje se što skorije raspisivanje novih izbora u općinama na sjeveru Kosova. Twitter

FENA

13.10.2023

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je u petak da je najveća stranka kosovskih Srba, koju podržava službeni Beograd, spremna izaći na nove općinske izbore na sjeveru Kosova.

Rakić je na konferenciji za novinare u Severnoj Mitrovici kazao da je Srpska lista ovu odluku donijela u saradnji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Potrebno je da ovi lažni, nelegalni i nelegitimni gradonačelnici koji već mjesecima maltretiraju naše građane hitno podnesu ostavke i odu, izađu iz naših zgrada, jer oni nisu predstavnici našeg naroda. Njihova jedina svrha je maltretiranje naših građana - istakao je Rakić, prenose Reporteri net.

Rakić je istakao da je sada "lopta prešla u polje Prištine", te da očekuje što skorije raspisivanje novih izbora u općinama na sjeveru Kosova.

Na sjeveru Kosova je krajem maja došlo do izbijanja novih tenzija kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u općinske zgrade uz asistenciju policije čemu se usprotivili lokalni Srbi.

Nakon što je Evropska unija uvela mjere protiv Kosova, u Bratislavi je postignut dogovor o koracima ka smirivanju napetosti, a jedan dio dogovora obuhvaća i organizaciju novih izbora na sjeveru Kosova u Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.