PROTIV RJEŠENJA

Kurti: ZSO bi bila smrtonosni udarac za naš Ustav

Govoreći o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Kurti je optužio njegovu vladu za sprovođenje "administrativnog etničkog čišćenja"

Premijer Kosova Albin Kurti. Anadolija

N. Č.

18.10.2023

Premijer Kosova, Albin Kurti, jasno je izrazio svoje protivljenje Zajednici srpskih općina (ZSO), nazivajući je "smrtonosnim udarcem za Ustav Kosova." Ova izjava došla je tokom njegovog učešća na mirovnoj konferenciji, gdje je naglasio svoje duboko neslaganje sa predloženim rješenjem.

Kurti je posebno istakao da Ustavni sud Kosova nije slučajno utvrdio da su neki članovi Statuta ZSO u suprotnosti sa Ustavom. 

- Udruživanje opština sa srpskom većinom bila bi smrtonosni udarac za naš Ustav. Stoga nije slučajno što je naš Ustavni sud utvrdio da su 23 člana njegovog predloženog Statuta u suprotnosti sa našim Ustavom - naglasio je Kurti.

Govoreći o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Kurti je optužio njegovu vladu za sprovođenje "administrativnog etničkog čišćenja" opština sa albanskom većinom u Srbiji, uklanjajući adrese stanovanja lokalnih Albanaca iz opštinskih registara. Osim toga, Kurti tvrdi da Vučić nastoji da instalira "etnokratski pravno-politički entitet" unutar Kosova kako bi ga učinio nefunkcionalnim.

- On ne vjeruje u ideju liberalno-demokratskog građanstva. To je razlog zašto u isto vrijeme želi instaliranje i kontrolu takvog entiteta na Kosovu - zaključio je Kurti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.