ZAGREB KRITIKUJE BEOGRAD

Hrvatska reagirala na spomenik vođi četničkog pokreta Draži Mihailoviću: Apsolutno neprihvatljivo

Nažalost, ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama - proces rehabilitacije četničkog pokreta pa i samog njegovog vođe

Sa otkrivanja spomenika Draži Mihailoviću. Mreža X

N. Aj.

19.10.2023

Otkrivanje spomenika vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu apsolutno je neprihvatljivo, zabrinjavajuće i u potpunoj suprotnosti s članstvom u Evropskoj uniji, što Srbija navodi kao svoj strateški cilj, saopćeno je danas iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Vrijeđa žrtve

Hrvatska osuđuje taj čin te očekuje da Srbija i njene institucije odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, naglašava se u saopćenju.

- Nažalost, ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama - proces rehabilitacije četničkog pokreta pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića - navodi se u saopćenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje kako su prekrajanje prošlosti i glorifikacija ratnih zločinaca suprotno evropskim vrijednostima i vrijeđa žrtave onih koji se sada rehabilitiraju.

Procesuiranje ratnih zločina

- Naglašavamo kako se odnosi mogu graditi samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja. Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih, pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i svim drugim otvorenim pitanjima - zaključuje MVEP, prenosi Hina.

Skulptura i spomen-soba četničkog vojvode Draže Mihailovića, koji je u Jugoslaviji osuđen i pogubljen zbog ratnih zločina njegova pokreta nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, otvorena je jučer u Beogradu u njegovoj nekadašnjoj porodičnoj kući. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.