SUSPENZIJA ŠENGENA

Slovenija objavila kada uvodi kontrole na granici s Hrvatskom

Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećanog nivoa procjene terorističke opasnosti u zemljama Evropske unije

Slovenija uvodi kontrole. Luka Stanzl / PIXSELL

S. S.

19.10.2023

Vlada Slovenije odlučila je da će od subote uvesti nadzor na granicama s Hrvatskom, objavila je agencija STA. Suspenzija Šengena na granicama s Hrvatskom i Mađarskom trajat će najmanje deset dana, odlučeno je na sjednici vlade, piše Index.hr.

Slovenski mediji objavili su neslužbene informacije o tome kako bi novi sistem trebao funkcionirati. Prema neslužbenim informacijama koje donosi 24ur, državljani EU moći će normalno prolaziti sve granične prijelaze, dok će državljani trećih zemalja moći prelaziti samo 14 cestovnih (12 s Hrvatskom i 2 s Mađarskom) i osam željezničkih prijelaza, na kojima će biti selektivne provjere policijskih službenika.

Među tim graničnim prijelazima navode se cestovni Dolga vas, Pince, Obrežje, Metlika, Gruškovje, Dragonja te željeznički Hodoš, Lendava i Dobova. U slučaju da državljani trećih zemalja uđu preko drugih graničnih prijelaza, to će se tretirati kao prekršaj, neslužbeno saznaje 24ur.

Kako je jučer pojasnio ministar unutarnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar, riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećanog nivoa procjene terorističke opasnosti u zemljama Evropske unije. Detalji odluke bit će objavljeni kasnije danas.

- Uvođenje nadzora na unutarnjoj šengenskoj granici nije novost, ali mora ostati iznimka koja se uvodi samo kao krajnja mjera koja mora podlijegati strogim uslovima, posebno u pogledu provedbe i trajanja - komentirao je premijer Andrej Plenković ranije danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.