“STOP GENOCIDU”

Priština: Održan marš podrške palestinskom narodu

Učesnici protesta su marširali od Velike džamije do trga Zahir Pajaziti noseći fotografije ubijene palestinske djece

Priština: Protest podrške Palestini - Avaz
Priština: Protest podrške Palestini - Avaz
Priština: Protest podrške Palestini - Avaz
Priština: Protest podrške Palestini - Avaz
Priština: Protest podrške Palestini - Avaz
Anadolija

21.10.2023

Više stotina građana marširalo je danas centrom Prištine kako bi izrazili podršku palestinskom narodu.

Učesnici protesta su marširali od Velike džamije do trga Zahir Pajaziti noseći fotografije ubijene palestinske djece i transparente na kojima je pored ostalog pisalo “Sloboda Palestini”, “Spasimo Palestinu” i “Ustanimo za ljudska prava”. Uzvikivali su “Stop genocidu” i “Allahu Ekber”.

Albert Berisha, jedan od organizatora marša, u obraćanju prisutnima, kazao je da ovim protestom poručuju da neće da šute, da nisu na strani jačeg, nego na strani pravde.

Sloboda za Palestinu

- Ono što se danas događa u Gazi je državni i sistematički terorizam, etničko čišćenje, masakr i genocid - kazao je Berisha.

Istakao je da se ovim protestom izražava iskreno žaljenje zbog svih civilnih i nedužnih žrtava, ali da se ne podržava djelovanje i akcije Hamasa i Fetaha.

- Masivna ubistva, zaustavljanje vode i hrane, bombardovanje kuća, škola, džamija i bolnica, jesu ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Sloboda je skupa, a mi znamo kako smo je skupo platili, skuplja je od samog života. Zato sloboda za Palestinu - kazao je Berisha.

Oglasio se i kosovski muftija

Protestni marš je protekao mirno.

Prethodno je i kosovski muftija Naim Ternava osudio bombardovanje i granatiranje bolnica u Gazi, gdje su živote izgubile stotine bespomoćnih i nevinih ljudi, žena i djece.

- Pozivam demokratski i civilizovani svijet da preduzme korake i brzo djeluje kako bi sprečio masakr u Gazi, za koji ćemo svi mi biti odgovorni - kazao je muftija Ternava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.