ZAGREBAČKI PROFESOR

Jović: Glasanje Hrvatske o rezoluciji UN-a je pogrešno i štetno

Najsvjetliji momenat hrvatske vanjske politike je bio 2003. kad je Hrvatska odbila da se pridruži ratnoj koaliciji protiv Iraka, rekao je

Dejan Jović. Matija Habljak/PIXSELL

S. S.

29.10.2023

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zegrebu i bivši savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Jospiovića komentirao je glasanje Hrvatske u Generalnoj skupštini UN-a.

- Glasanje Hrvatske u vezi s rezolucijom GS UN o Gazi je pogrešno i iz više razloga štetno za samu Hrvatsku. Usamljenija nego ikad, na strani gubitnika u ovom glasanju, izloženija sigurnosnim rizicima, a u unutrašnjoj politici daje dobar (i opravdan) razlog kritičarima vlade.

Najsvjetliji momenat hrvatske vanjske politike je bio 2003. kad je Hrvatska odbila da se pridruži ratnoj koaliciji protiv Iraka - zahvaljujući prije svega Stjepanu Mesiću. Iako tada nije bila ni u EU ni u NATO, a htjela je biti i trebala joj je podrška. Može se kad se hoće - poručio je Jović.

Podsjetimo, Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom se traži "trenutno humanitarno primirje" u Gazi. Međutim, Hrvatska je bila protiv ovakve rezolucije, zajedno s još 14 država. I dok u Vladi objašnjavaju da nisu mogli podržati rezoluciju u kojoj se ne osuđuje Hamas, iz Ureda predsjednika RH stigle su oštre reakcije. Kažu da je Vlada bez savjetovanja s predsjednikom donijela odluku kojom je ugrozila nacionalnu sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.