REAKCIJA NAKON IMENOVANJA

Ambasada SAD u Crnoj Gori zabrinuta da bi stranke koje historijski ne podržavaju zacrtane ciljeve Vlade mogle spriječiti napredak

Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena, saopćili su iz Ambasade SAD u Crnoj Gori

Oglasili se iz Ambasade SAD. Savo Prelević / VIjesti.me

N. Aj.

31.10.2023

Američka ambasada u Crnoj Gori povodom formiranja nove Vlade Crne Gore saopćila je da su, kao saveznik u NATO-u, zabrinuti da bi stranke koje historijski ne podržavaju zacrtane ciljeve nove Vlade mogle spriječiti napredak Crne Gore.

- S današnjim preuzimanjem dužnosti nove vlade Crne Gore, Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju državu i građane Crne Gore u procesu napredovanja ka članstvu u EU i očuvanju evroatlantskih vrijednosti. Nova crnogorska vlada treba da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima - 'punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji; aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu; unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa; i jačanje uloge naše države u multilateralnim organizacijama.' Kao saveznik u NATO-u, zabrinuti smo da bi stranke koje istorijski ne podržavaju ove navedene ciljeve mogle spriječiti napredak Crne Gore. Pozivamo na oprez kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi ovu istorijsku priliku da ostvari svoj puni demokratski i ekonomski potencijal - saopćili su iz Ambasade.

Rekli su kako se nadaju da će vidjeti da novoformirana vlada brzo napreduje u ispunjavanju svojih obaveza, unapređujući državu na putu pristupanja EU i ostajući snažan saveznik u NATO-u.

- Podržat ćemo i priznati konstruktivne akcije nove Skupštine i Vlade, ali i iskazati našu zabrinutost zbog aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i koje koče opipljiv napredak prema integraciji u EU. Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.