MASOVAN ODZIV

Sjever Kosova: Više od 1.350 Srba podnijelo zahtjev za kosovske tablice

Vlada Kosova je 30. oktobra donijela odluku o odgodi roka za preregistraciju vozila s ilegalnim srbijanskim registarskim oznakama

AP Photo / Dejan Simicevic

N. Č.

13.11.2023

Sjever Kosova, posebno u području Mitrovice, svjedoči izuzetnom interesu građana za preregistracijom vozila s ilegalnim srbijanskim tablicama u registracije Republike Kosovo (RKS). Veton Elšani (Elshani), vršilac dužnosti direktora policije za sjever, izvijestio je kosovski Telegrafi da je od 1. novembra do danas više od 1.350 građana podnijelo zahtjeve za preregistraciju, ukazujući na značajan odziv lokalne zajednice.

Odgoda roka za preregistraciju

Vlada Kosova je 30. oktobra donijela odluku o odgodi roka za preregistraciju vozila s ilegalnim srbijanskim registarskim oznakama. Ovo odgađanje rezultat je zahtjeva Direkcije kosovske policije za sjeverni region, koji su podržali građani, tražeći produženje roka za preregistraciju.

Novi rok za preregistraciju automobila srbijanskih tablica "PR", "KM", "PZ" i sličnih produžen je do 1. decembra. Podsjećamo, ovaj potez Vlade dolazi nakon niza problema s registarskim tablicama koji su prethodno izazvali krize na sjeveru Kosova, naseljenom većinskim srpskim stanovništvom.

U prošlosti veliki problemi

U prošlosti su podignute barikade 31. jula 2022. godine zbog problema s tablicama, a u novembru iste godine Srbi su napustili institucije Kosova na sjeveru nakon što je direktor policije za sjeverni region, Nenad Đurić, suspendiran zbog odbijanja provođenja odluke o preregistraciji automobila sa srbijanskim tablicama u RKS.

Plan Vlade Kosova iz oktobra prošle godine predviđao je da od 21. aprila 2023. bude dopušten promet samo automobila s RKS registarskim oznakama. Dogovor iz dijaloga uz posredovanje Evropske unije između Kosova i Srbije 23. novembra 2022. godine postigao je sporazum o registarskim oznakama, čime je Srbija pristala ne izdavati nove tablice, a Kosovo odustalo od kazni predviđenih planom za preregistraciju automobila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.