SIGURNOSNI IZAZOVI

Skoplje: Sastanak šefova država i vlada članica NATO-a iz jugoistočne Evrope

Domaćin sastanka bit će glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Stoltenber je podsjetio kako je NATO prisutan u regiji s KFOR-om, Glavnim štabom u Sarajevu i s uredima u Beogradu. Twitter

FENA

22.11.2023

U Skoplju će se danas održavati sastanak šefova država i vlada članica NATO-a iz jugoistočne Evrope, čiji će domaćin biti glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg a na kojem će biti riječi o sigurnosnim izazovima u regiji s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Brojna poznata imena

Na sastanku će učestvovati premijer Albanije Edi Rama, hrvatski predsjednik Zoran Milanović, premijer Crne Gore Milojko Spajić, makedonski premijer Dimitar Kovačevski i premijer Slovenije Robert Golob.

Stoltenberg je u utorak u Skoplju kao razloge za zabrinutost za sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu naveo tenzije u Bosni i Hercegovini (BiH), nedavne incidente na Kosovu, kao i pokušaje autoritarnih zemalja da potkopaju demokratiju u regiji.

- U BiH su se pojavile tenzije i tu ohrabrujem političke čelnike da odustanu od podjela i secesionističke retorike i umjesto toga, da usredotoče svoje napore na pomirenje i na mirnu budućnost - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Stoltenber je podsjetio kako je NATO prisutan u regiji s KFOR-om, Glavnim štabom u Sarajevu i s uredima u Beogradu te dodao kako su spremi brzo pojačati djelovanje i napraviti sve što treba kako bi obranili svakog saveznika od bilo kakve prijetnje.

Spremni na brzu reakciju

- Mi imamo vojno prisustvo u ovoj regiji, s KFOR-om, s Glavnim štab u Sarajevu i s uredima u Beogradu i spremi smo brzo se pojačati i napraviti sve što treba kako bi odbranili svakog saveznika od bilo kakve prijetnje. Ali, ne gledamo ipak bilo šta što bi značilo prijetnju protiv bilo kog NATO saveznika - rekao je Stoltenberg, prenosi Beta.

Glavni sekretar NATO-a u srijedu će u Skoplju završiti svoju balkansku turneju sastankom s čelnicima država i vlada članica NATO-a iz jugoistočne Evrope. Svoju turneju u zemljama zapadnog Balkana Stoltenberg je počeo u nedjelju u Sarajevu, a nakon toga je posjetio Prištinu i Beograd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.