LETE I IZNAD HRVATSKE

NATO pokreće nuklearnu vježbu "Steadfast Noon" s više od 60 aviona

Manevri uključuju 13 savezničkih zemalja i američke B-52 bombardere, a fokus je na očuvanju nuklearnog odvraćanja

Ovi manevri okupljaju 13 savezničkih zemalja, uključujući i dolazak američkih bombardera B-52. AP

N. Č.

17.10.2023

NATO savez danas je započeo svoju redovnu nuklearnu vježbu naziva "Steadfast Noon," koja će obuhvatiti trenažne letove iznad južne Evrope, s učestvovanjem impresivnih 60 aviona. Ovi manevri okupljaju 13 savezničkih zemalja, uključujući i dolazak američkih bombardera B-52 iz Sjedinjenih Američkih Država.

Svrha vježbe

Iz NATO-a su istakli da će letovi ove godine prolaziti iznad Hrvatske, Italije i Sredozemnog mora. Učestvuju različiti tipovi aviona, uključujući konvencionalne mlazne avione, avione za nadzor i one specijalizirane za punjenje goriva.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, komentirao je početak vježbe i istakao njenu svrhu.

- Naša vježba će pomoći da se osiguraju kredibilitet, efikasnost i sigurnost našeg nuklearnog odvraćanja. To šalje jasnu poruku da će NATO štititi i braniti sve saveznike - istakao je Stoltenberg

Strateški koncept

Važno je napomenuti da će vježba uključivati borbene avione sposobne za nošenje nuklearnih bojevih glava, no ovoga puta neće se koristiti stvarne nuklearne bombe. Vježba nije povezana s trenutnim događajima i veći dio obuke održava se najmanje 1.000 kilometara udaljeno od ruskih granica.

- NATO-ov strateški koncept jasno definira da je osnovna svrha nuklearnih sposobnosti NATO-a očuvanje mira, sprečavanje prisile i odvraćanje agresije - istakli su iz NATO-a. 

Prema službenom planu, očekuje se da će vježbe trajati sve do 26. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.