GENERALNI SEKRETAR NATO-A

Stoltenberg: SAD je privržena bezbjednosti Evrope

Nastavljamo da jačamo naše istočno krilo, dodao je on

Jens Stoltenberg. Agencije

E. Ć.

11.2.2022

Prisustvo američkih snaga u Rumuniji pokazalo je privrženost SAD bezbjednosti Evrope, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom, u vrijeme kada je dodatni broj američkih vojnika stigao u avio-bazu u Rumuniji.

Stoltenberg je još jednom izrazio zabrinutost zbog potencijalne ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, Alijansa će razmotriti mogućnost dugoročnog prisustva na jugoistoku Evrope u sljedećih nekoliko mjeseci.

- Nastavljamo da jačamo naše istočno krilo - dodao je Stoltenberg, uz napomenu da su postupci NATO-a "odbrambene prirode".

Stoltenberg je poručio da se razmišlja o "dugoročnom prilagođavanju" stava NATO.

- To uključuje uspostavljanje borbenih grupa na jugoistoku alijanse, što znači Rumuniju, ali i druge zemlje u regionu Crnog mora - rekao je generalni sekretar.

Stoltenberg je istakao ponovo svoj poziv Rusiji da se što prije ponovo sastanu i ​​pozabave ključnim pitanjima za evropsku bezbjednost, uključujući smanjenje rizika, transparentnost i kontrolu naoružanja, ali je poručio da NATO neće praviti kompromise u vezi sa osnovnim principima.

- Nikada neće biti prvorazrednih i drugorazrednih članova NATO-a. Postoje samo NATO saveznici. Ujedinjeni kao jedan - poručio je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.