ŠEF NATO-A

Stoltenberg: Kina raspiruje rat u Evropi

Države NATO-a moraju Kijevu poslati više oružja i streljiva

Jens Stoltenberg. AP

E. Ć.

25.5.2024

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je intervju za njemački list "Welt am Sonntag" na kojem je rekao kako "Kina kaže da želi održati dobre odnose sa Zapadom, ali da u isto vrijeme Peking raspiruje rat u Evropi.

Porastao izvoz iz Kine u Rusiju

- Došlo je do znatnog povećanja prodaje dijelova mašina, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona za upotrebu protiv Ukrajine - kazao je Stoltenberg. 

Naveo je kako ne postoje podaci koji pokazuju da Kina snabdijeva Rusiju oružjem ili streljivom. No drugi izvoz iz Kine u Rusiju znatno je porastao otkako je počeo rat i otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

Roba "dvostruke namjene"

Prema zapadnim stručnjacima, taj izvoz uključuje takozvanu robu "dvostruke namjene", koja se može iskoristiti i u civilne i u vojne svrhe.

Stoltenberg je, komentarišući situaciju na terenu u Ukrajini, rekao da je "Ukrajina pretrpjela neuspjehe na ratištu zbog nedostatka streljiva i oružja".

- Ali još nije prekasno da Ukrajina pobijedi. Države NATO-a moraju Kijevu poslati više oružja i streljiva, uključujući sisteme protuzračne odbrane i dalekometno oružje - poručio je Stoltenberg za "Welt am Sonntag".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.