PREMIJER ALBANIJE

Rama: NATO treba rasporediti dodatne trupe na Kosovu

Istakao je da je granica između Kosova i Srbije izvan kontrole i da se koristi za trgovinu oružja i droge

Edi Rama. AP

S. S.

23.11.2023

Premijer Albanije Edi Rama smatra da NATO treba rasporediti dodatne trupe na Kosovu kako bi se osigurala sigurnost Kosova.

On je o ovoj temi govorio na zajedničkoj konferenciji za medije s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, premijerom Sjeverne Makedonije, predsjednikom Hrvatske, premijerom Crne Gore i premijerom Slovenije.

- Uprkos pojačanim pozivima na povećanje trupa koje bi trebalo da garantiraju stabilnost i apsolutnu nedodirljivost Kosova, dogodio se tragični čin koji treba smatrati upozorenjem, a ne sporadičnim događajem i koje se ne smije ponoviti ni pod kojim okolnostima. Također sam danas na sastanku istakao neophodnost povećanja broja NATO snaga na Kosovu i neophodnost garantiranja granice Kosova i Srbije - kazao je Rama.

Istakao je da je granica između Kosova i Srbije izvan kontrole i da se koristi za trgovinu oružja i droge. Naveo je i slučaj Banjska koji pokazuje na rizik od destabilizacije i eskalacije.

- I neophodnost osiguravanja granice između Kosova i Srbije, koja je zapravo izmakla kontroli i koja je u službi ilegalne trgovine oružjem i drogom, koja se zatim miješa, kao što svi znamo, sa političkom aktivnošću, sa ultranacionalističkom pozadinom, što izaziva ozbiljne devijacije kao što je Banjska, gdje je život izgubio policajac Republike Kosovo i gdje je jasno naglašen visok rizik od destabilizacije i eskalacije sukoba koji ima samo jedno mjesto rješavanja – u dijalogu EU između Kosova i Srbije - zaključio je Rama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.