PRIŠTINA

Osmani na "Danu snaga": Kosovske bezbjednosne snage spremne za ulazak u NATO

Premijer Albin Kurti je kazao da je Vlada Kosova za manje od tri godine udvostručila budžet za Ministarstvo odbrane

Osmani i Kurti. Anadolija

Anadolija

27.11.2023

Centralnom manifestacijom “Otvoreni dan”, Ministarstvo odbrane i Kosovske bezbednosne snage (KBS), danas su u kasarni “Adem Jašari” u Prištini obilježili "Dan snaga".

Manifestaciji su prisustvovati predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti. Oni su obišli izloženo oružje i opremu Kosovskih bezbjedonosnih snaga. Osmani je tom prilikom izjavila da su Kosovske bezbjednosne snage spremne za ulazak u NATO alijansu. Istakla je “da je ovo dan ponosa za sve građane i pripadnike KBS-a“.

- Ovo je dan kada se s ponosom sjećamo velike žrtve našeg naroda, naše Oslobodilačke vojske Kosova, kako bi smo došli do ovog dana. Proliveno je mnogo krvi kako bi Kosovo imalo svoju vojsku. Zato sam uvjerena da svaki vojnik i vojnikinja s mnogo ponosa nose ovu uniformu i da su spremni da daju i život za domovinu u slučaju potrebe - naglasila je Osmani.

Istakla je da kao vrhovni komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga radi sa drugim institucijama da se stvore još povoljniji uslovi za pripadnike KBS-a.

Premijer Kurti je kazao da je Vlada Kosova za manje od tri godine udvostručila budžet za Ministarstvo odbrane.

- Gotovo smo utrostručili investicije u naoružanje i učetvorostručuli obuke i školovanja naših oficira i vojnika van zemlje, tačnije za manje od 32 mjeseca poslali smo 3.459 vojnika i oficira van zemlje - kazao je Kurti.

Kosovske bezbjednosne snage tradicionalno 27. novembra na "Dan snaga" otvaraju vrata svojih kasarni širom Kosova za sve građane, kako bi izbliza pogledali izloženu opremu i oružje, te demonstracije i razne aktivnosti vojnika KBS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.