PRONAŠLA IH BAKA

Detalji trovanja u Požegi: Djevojčice su bile bez svijesti, zadržane u bolnici

Slijedi uviđaj te utvrđivanje svih činjenica i okolnosti događaja

Do trovanja je došlo sinoć oko 22 sata. Patrik Macek/PIXSELL

H. J. I.

3.12.2023

Dvoje djece završilo je u bolnici nakon trovanja plinom, izvijestili su iz Policijske uprave požeško-slavonske na svojim stranicama.

- U subotu 2. decembra 2023. oko 22 sata u Požegi, u kupatilu porodične kuće došlo je do trovanja ugljičnim monoksidom dvoje djece starosti (11 i 12 godina) koja su prevezena u Opću županijsku bolnicu Požega na pružanje daljnje liječničke pomoći gdje su im konstatirane lake tjelesne povrede te su zadržana radi daljnjeg liječenja. Slijedi uviđaj te utvrđivanje svih činjenica i okolnosti događaja - pišu iz policije i dodaju: 

Radi se o sestričnama

- Radi se o sestričnama, jedna je iz Osijeka, druga iz Požege. Djeca su bila u kupatilu, baka ih je pronašla bez svijesti. Pozvana je Hitna, koja je došla kroz desetak minuta. Trovanje ugljičnim monoksidom je dokazano u bolnici. Situacija je bila krajnje ozbiljna. Djeca su na opservaciji, nisu životno ugrožene, ali zbog mogućih posljedica bit će pod nadzorom. Djevojčice nisu bile pri svijesti kad su dovedene. Djed koji je pomogao u izvlačenju iz kupatila završio je u bolnici, ali ne možemo direktno povezati djeda s tim. Obje djevojčice su u požeškoj bolnici i ne bi trebale imati posljedice u budućnosti. Danas će biti puštene iz bolnice ako bude sve dobro - kazali su iz bolnice.

Upozorenje policije

Policija često upozorava građane na opasnost trovanja ugljičnim monoksidom, plinom koji je poznat i kao "tihi ubica" jer je potpuno bez mirisa, boje i ukusa pa mu osoba može biti dugo izložena, a da to uopće ne primijeti.

Savjeti građanima su da plinska trošila i trošila na tekuća goriva redovno servisiraju kod ovlaštenih servisera, a potrebno je i poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, što treba obaviti dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba.

Potrebno je i redovno čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupatila ili kotlovnice te redovno prozračivati prostorije, poput kuhinja, kupatila, kotlovnica, garaža i drugih mjesta gdje se koriste plinska trošila ili peći za grijanje.

Policija također savjetuje građanima da ne zaključavaju kupatilo prilikom tuširanja ako koriste plinski bojler, kako bi im se u slučaju trovanja moglo brzo priskočiti u pomoć.

Građanima se savjetuje i da nabave detektor ugljičnog monoksida i da ga stručna osoba postavi na primjereno mjesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.