CRNOGORSKA KULTURNA MREŽA

Aleksandar Damjanović za "Avaz": Popis stanovništva u Crnoj Gori je mnogo više od demografije i statistike

Premijer Milojko Spajić je nakon stupanja na funkciju iskazao visok stepen demokratskog kapaciteta tokom razgovora s opozicijom, dodao je

Aleksandar Damjanović. Facebook

Alen Bajramovic

4.12.2023

Dva puta odgođeni popis stanovništva u Crnoj Gori počeo je jučer. Na terenu je više od 3.000 popisivača koji će u roku od 15 dana prikupiti potrebne podatke, a rezultati popisa bit će poznati najranije šest mjeseci od njegovog završetka.

- Popis stanovništva i domaćinstava i imovine u našoj državi je mnogo više od demografije i statistike, zahvaljujući miješanju dijela javnosti iz Srbije. Određeni broj visokih zvaničnika Republike Srbije je javno iskazivao zainteresovanost za rezultate popisa u našoj državi - kaže za "Avaz" Aleksandar Damjanović, predsjednik Crnogorske kulturne mreže.

Pojašnjava da je prethodna vlada, predvođena Dritanom Abazovićem, pripremila popis čiji se rezultati ne bi mogli smatrati regularnim, zbog čega su pozivom na bojkot prijetile pojedine opozicione partije.

- Zahvaljujući DPS-u i nacionalnim savjetima manje brojnih naroda stvoreni su uslovi za fer realizaciju popisa. Premijer Milojko Spajić je nakon stupanja na funkciju iskazao visok stepen demokratskog kapaciteta tokom razgovora s opozicijom i prihvatio je sve njihove prijedloge. Ipak nisam optimista da, pored svih kontrolnih mehanizama, neće biti neregularnosti prilikom provođenja popisa.

Ovo je posljednji popis tokom kojeg će se građani izjašnjavati i o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, pa je samim tim veoma važan za budućnost građanskog koncepta Crne Gore - ističe Damjanović.

Pitanja nacionalne pripadnosti i jezika čine se najvažnijim, a ovim popisom stanovništva trebao bi biti okončan i stalni politički sukob o tome jesu li Crnogorci ili Srbi većinsko stanovništvo ove zemlje, iako je i Evropska agencija za statistiku EUROSTAT preporučila da to pitanje bude izostavljeno iz upitnika.

- Prosrpske nevladine organizacije i mediji vode kampanju falsifikujući historijske činjenice. Pokušavaju, naprimjer, da krivotvore da su se poznati Crnogorci poput Njegoša izjašnjavali kao Srbi, što je notorna laž. Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević, kroz partijsku infrastukturu po terenu, provodi tihu kampanju koja ima cilj da se što veći broj građana izjasne kao Srbi. Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, koji je na čelu popisne komisije Nikšića, u komisiju je imenovao veliki broj partijskih aktivista koji će također raditi u korist nacionalnog interesa Srba. Bez obzira na sve, uvjeren sam da će broj građana Crne Gore, koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, biti veći nego što je bio na zadnjem popisu - kaže Damjanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.