ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Rekao sam u Briselu da BiH treba biti nagrađena

Treba ohrabriti proevropske političare da nastave s reformama i sigurno je da bi ostavljanje BiH sa strane njih obeshrabrilo, rekao je Grlić Radman

Gordan Grlić Radman. Platforma X

H. J. I.

12.12.2023

Ostavljanje Bosne i Hercegovine sa strane u ebropskim integracijama obeshrabrilo bi proevropske lidere u toj zemlji i ohrabrilo one iz trećih zemalja koji žele da BiH potpadne pod utjecaj onih koji nemaju isti program kao Evropa, izjavio je  hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Treba ohrabriti proevropske političare da nastave s reformama i sigurno je da bi ostavljanje BiH sa strane njih obeshrabrilo i ohrabrilo one iz trećih zemalja koji smatraju da zemlja treba pasti pod utjecaj onih koji nemaju istu agenda kao Evropa - rekao je Grlić Radman nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU.

Ministri vanjskih poslova razgovarali su jučer u Briselu o ruskoj agresiji na Ukrajinu i o stanju u Izraelu, Pojasu Gaze i regiji te razmijenili mišljenja o stanju u Sahelu i vanjskoj dimenziji ekonomske sigurnosti.

"BiH treba biti nagrađena zbog proevropskih političara"

Iako proširenje, o čemu će danas razgovarati ministri za evropske poslove, nije bilo jučer na dnevnom redu, ministar Grlić Radman je rekao da je u svojoj intervenciji, kada je govorio o pomoći Ukrajini, snažno podržao Bosnu i Hercegovinu.

- U okviru rasprave o Ukrajini, kada se govorilo o podršci toj zemlji za otvaranje pristupnih pregovora, ja sam rekao da se Hrvatska snažno zauzima za početak pregovora s Ukrajinom, Moldavijom, ali i s Bosnom i Hercegovinom jer ona treba biti nagrađena zbog proevropskih političara - rekao je Grlić Radman.

Dodao je da samo otvaranje pristupnih pregovora s te tri zemlje ne bi značilo da bi one vrlo brzo postale članicama, nego da bi one tokom toga procesa ispunjavale potrebne kriterije. 

- Ako one budu ostavljene izvan pristupnog procesa, to neke treće zemlje mogu shvatiti kao slabost EU - kaže Grlić Radman.

Ishod ovosedmičnog samita krajnje neizvjestan

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za evropske poslove država članica, danas će razgovarati o pitanju proširenja. Ukrajina i Moldavija imaju podršku većine zemalja, ali se Mađarska protivi otvaranju pregovora s Ukrajinom. Što se tiče BiH, ona također ima podršku dijela zemalja članica, ali nema saglasnosti koja je potrebna za odluku.

Očekuje se da će Vijeće za opće poslove "primiti na znanje" preporuke Evropske komisije da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom i Moldavijom, dok je BiH dobila uvjetnu preporuku. To "primanje na znanje" znači da će odluka biti prepuštena čelnicima država članica koji se sastaju u četvrtak i petak na samitu u Briselu.

Ishod toga samita po pitanju proširenja je krajnje neizvjestan i puno ovisi o tome kako će se postaviti mađarski premijer Viktor Orban, koji je više puta zaprijetio vetom na početak pregovora s Ukrajinom, kao i na paket finansijske pomoći toj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.