OČEKIVANA IZLAZNOST 56,4%

IPSOS objavio rezultate posljednje ankete pred izbore u Srbiji: SNS osvaja 44,6 posto glasova

Sljedeća po snazi je lista Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić sa 23.6 posto, a trećeplasirana lista Ivice Dačića

Brnabić: Aktuelna premijerka Srbije. M.A./ATAImages/PIXSELL

S. S.

15.12.2023

Agencija Ipsos Strategic Marketing objavila je procjene rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji, prenosi Kurir.

Istraživanje opredjeljenja birača je sprovedeno na uzorku veličine 3.712 ispitanika, u periodu od 12. do 14. decembra 2023. godine. Uzorak je reprezentativan za punoljetnu populaciju Srbije. U anketu nisu uključeni građani s pravom glasa koji žive na Kosovu.

Prikupljanje podataka obavljeno je kombinovanjem telefonske ankete (fiksni i mobilni telefoni), sprovedene metodom slučajnog uzorka i online ankete, sprovedene na uzorku ispitanika iz Ipsosovog online panela. Telefonske ankete čine 75% uzorka, a online ankete 25%. Rezultati ankete odnose se na građane sa pravom glasa prisutne u Srbiji bez Kosova.

Procjena izbornih rezultata

Procjena izlaznosti napravljena je na cijelom uzorku, dok je procjena izbornih rezultata lista na parlamentarnim izborima rađena na poduzorku opredijeljenih ispitanika, odnosno onih ispitanika koji su u anketi rekli za koga će glasati. U procjenu su uračunati i nevažeći listići, za koje je Ipsos, na osnovu rezultata prethodnih izbora, postavio hipotezu da će ih biti 3 posto.

Kako se radi o anketi završenoj tri dana prije održavanja izbora, podaci predstavljaju procjenu rezultata izbora agencije Ipsos Strategic Marketing. Naručilac istraživanja je lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane."

Anketa IPSOS-a. Screenshot

Izlaznost: Očekivana izlaznost iznosi 56.4 posto, odnosno očekuje se da bude u intervalu od 54.6 posto do 58.2 posto u odnosu na broj upisnih birača.

Parlamentarni izbori: Prema ovoj anketi, lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme" da stane će osvojiti najveći broj mandata, budući da tri dana pred izbore imaju podršku 44.6 posto birača. Sljedeća po snazi je lista Srbija protiv nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić sa 23.6 posto, a trećeplasirana lista Ivica Dačić – Premijer Srbije sa 8.7%.

Niska lojalnost

Na osnovu ankete cenzus prelaze lista Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju, zatim lista Mi, glas iz Naroda – prof. dr Branimir Nestorović, kao i lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga. Treba napomenuti da postoji vjerovatnoća da lista Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga ostane ispod cenzusa, budući da se donja granica intervala povjerenja nalazi ispod granične vrijednosti od 3%. Za manjinske stranke mandati se računaju po posebnoj formuli.

Važna napomena: Postizborna istraživanja pokazuju da jedan broj glasača odlučuje za koga će glasati u posljednjih nekoliko dana pred izbore. Iz tog razloga, kao i zbog niske lojalnosti birača određenih stranaka, moguće je da u posljednjem trentuku dođe do prelivanja glasova unutar blokova sličnih stranka.

Sve procjene su date sa statističkim intervalima povjerenja, koji, sa 95 posto sigurnosti, daju gornju i donju granicu u kojoj bi se kretali konačni izborni rezultati.

Rezultati IPSOS-ove ankete. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.