BEZ INCIDENTA

Na sjeveru Kosova preregistrirano oko 4.200 vozila na RKS tablice

Ukoliko isti vozač po treći put bude zaustavljen zbog toga što automobil nije registriran, vozilo mu se oduzima i šalje na carinu

Istekao produženi rok za preregistraciju vozila. Anadolija

Anadolija

16.12.2023

Na putevima u Sjevernoj Mitrovici, na sjeveru Kosova, danas se mogu vidjeti samo vozila sa RKS tablicama i sa tablicama gradova iz Srbije, nakon što je u petak istekao produženi rok za preregistraciju vozila, javlja Anadolija.

Zamjenik direktora kosovske policije za region Sjever Veton Elšani (Elshani) izjavio je za Anadoliju da je na sjeveru Kosova danas mirno i da nije zabilježen niti jedan incident.

Kazna od 150 eura

Elšani navodi da je od 1. novembra do 15. decembra 2023. godine preregistrirano 3.443 vozila sa starih srbijanskih na RKS tablice, dok je u ranijim rokovima preregistrirano 800 vozila na RKS tablice. Dodaje da će policajci ukoliko zaustave vozilo sa "KM" tablicama postupati isto kao i u drugim dijelovima Kosova.

- Policija prvi put opominje vozača ako je vozilo neregistrovano, drugi put se vozaču izriče novčana kazna od 150 eura, oduzima mu se vozačka dozvolu i vozač mora da isključi svoje vozilo iz saobraćaja. Ukoliko isti vozač po treći put bude zaustavljen vozilo mu se oduzima i šalje na carinu - kaže Elšani.

Vlada Kosova je zbog velikog interesiranja 30. novembra produžila za 15 dana rok za preregistraciju vozila sa tablicama “PR“, “KM“, ”PZ“, “GL“, “UR“, “PE“ ili “ĐA“ na RKS tablice, uz finansijske olakšice za carinu, takse i naknade za opremu sa potvrdom o registraciji vozila.

Ranije bili pod prijetnjama

U četiri opštine na sjeveru Kosova, Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, ovoga puta građani su slobodno registrirali svoja vozila, za razliku od prošle godine kada su bili pod prijetnjama ili su im vozila bivala zapaljena.

​​​​​​​Pitanje tablica je prošle godine dovelo do izlaska Srba iz kosovskih institucija na centralnom nivou, te iz svih lokalnih institucija na sjeveru Kosova, uključujući policiju i pravosuđe, kao i do protesta i blokade puteva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.