ŠEF DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Hrvatska je primjer za zemlje zapadnog Balkana

Govoreći o zapadnom Balkanu, istaknuo je kako je promicanje regionalne stabilnosti „važnije nego ikada”

Gordan Grlić Radman. Fena

FENA

20.12.2023

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je kako očekuje pozitivan izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu u martu te da smatra kako je taj rok dovoljan da ona ispuni kriterije koji su joj postavljeni kako bi se otvorili pregovori o članstvu.

"Uspješna priča"

U deset godina članstva u EU-u Hrvatska se pokazala kao „uspješna priča” s velikim iskustvom, rekao je ministar. 

- Upravo se Hrvatsku uzima kao primjer ostalim zemljama koje žele ostvariti evropsku perspektivu.

Govoreći o zapadnom Balkanu, istaknuo je kako je promicanje regionalne stabilnosti „važnije nego ikada” i dodao da se države koje žele članstvo u Uniji moraju uskladiti s njenom vanjskom politikom jer se „ne može sjediti na dvije stolice”.

Grlić Radman je na prijemu za inostrane ambasadore kazao kako je Hrvatska primjer za države koje žele članstvo u Evropskoj uniji te je među prvima po ispunjavanju kriterija za članstvo u OECD-u.

Vanjskopolitički ciljevi

Na kraju “godine velikih postignuća” ministar vanjskih i evropskih poslova RH ponovio je kako je Hrvatska 2023. ušla među samo šesnaest država koje su istovremeno članice šengenskog prostora, eurozone i NATO-a saveza, i sada od vanjskopolitičkih ciljeva predstoji samo članstvo u prestižnoj Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

- Među prvima smo što se tiče ispunjavanja kriterija implementacije zakona, politika i praksi - izjavio je Grlić Radman novinarima. Kandidatkinje za članstvo u OECD-u sa sjedištem u Parizu su još Argentina, Brazil, Bugarska, Peru i Rumunija, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.