NAPETOST RASTE

Novi protesti u Beogradu: Studenti najavili šestosatnu blokadu ulica

Odbili su saopćiti koje će ulice biti blokirane zbog zabrinutosti za sigurnost

Protesti u Beogradu. Amir Hamzagić / Nova.rs

N. H.

25.12.2023

Nakon nemirne noći u Beogradu, u kojem su se demonstranti sukobili s policijom, sada su na ulice izašli studenti, koji su najavili šestosatnu blokadu pojedinih ulica glavnog grada Srbije. 

Prvobitno su pozvali građane da se okupe u Bičaninovoj ulici ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, od koga traže da omogući provjeru biračkog spiska. 

Najavili su i da blokada saobraćajnica počinje u 12 sati i da će trajati do 18 sati. Dodali su da će svaka naredna blokada biti duža od prethodne, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. 

Odbili su saopćiti koje će ulice biti blokirane zbog zabrinutosti za sigurnost. 

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković izjavio je da se "očekuje blokada Ministarstva i na Brankovom mostu", ne precizirajući da su studenti oni koji će blokirati taj most.

Dodao je da "blokade državnih istitucija i mostova neće biti tolerisane". 

Njima su se pridružili i studenti iz Novog Sada. Grupa od 345 nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu uputila je podršku njihovim protestima.

- Ko krade izbore, krade budućnost. Falsificiranje biračkih popisa, prijavljivanje nelegalnih prebivališta i izborni inženjering su skandalozni pokušaj vlasti da nam još jednom oduzme državu, ali ovaj put i mnogo više - zdravu pamet i posljednje ostatke samopoštovanja - navodi se u objavi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.