VELIKA RASPRAVA

Milanović kritikovao da se ne štite na adekvatan način prava Hrvata u BiH, Grlić Radman žestoko reagovao

Ovo je nečuveno, u 30 i više godina hrvatske državnosti da predsjednik države ovako zloupotrebljava Božićne trenutke, rekao je

Milanović i Grlić-Radman. Slavko Midzor / PIXSELL

S. S.

25.12.2023

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u Božićnoj poruci, između ostalog, istakao da u svjetskom poretku, koji se dramatično mijenja pred našim očima, brige hrvatskog naroda malo koga zanimaju.

Posebno mu smeta, kako je rekao, "ravnodušnost za brige hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini čija se jednakopravnost i konstitutivnost – zagarantovana Dejtonskim sporazumom – pokušava omalovažiti, pa i ukinuti.

- Prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, uvjeren sam, mogu se snažnije braniti i moraju se glasnije zagovarati na mjestima na kojima se odlučuje. Niko drugi, osim nas, to neće činiti, a mi to ne činimo dovoljno. Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini trajno je zadužio Hrvatsku i moja je želja da se u skoroj budućnosti ima razloga radovati cjelovitom ostvarenju svojih prava - poručio je Milanović.

To je izazvalo žestoke reakcije i u HDZ-u, zbog čega je reagovao ministar vanjskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman.

- Ne znam na koju je državu mislio, ali ovo je do sada nečuveno, u 30 i više godina hrvatske državnosti da predsjednik države ovako zloupotrebljava blagdanske, Božićne trenutke, kako bi poslao krivu poruku i obmanuo javnost, kako bi anulirao sve što je hrvatska vlada mukotrpnim radom, pregalaštvom i predanim radom ostvarila u ovih sedam godina - kazao je Grlić Radman.

Na pitanje novinara misli li da je Milanović u kampanji, odgovorio je da je to “zavist i ljubomora koju ne može kontrolisati”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.