ISPRED ZGRADE RIK-A

Završen protest opozicije u Beogradu: Ovaj put bez incidenata, traže poništavanje izbora

Protest je završen šetnjom građana do policijske stanice u ulici 29. novembra

Protest u Beogradu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Anadolija

25.12.2023


Ispred zgrade Republičke izborne komisije u Srbiji održan je još jedan protest opozicije, koja navodi da su na nedavno održanim izborima postojale brojne nepravilnosti.

Protest je završen šetnjom građana do policijske stanice u ulici 29. novembra. Ove noći protest je završen mirno, za razliku od prethodne kada su zabilježeni incidenti.

Učesnici protesta zahtijevali poništavanje izbora na svim nivoima.

Tokom dana, od 11 do 18 sati, održan je i protest studenata koji su, zahtijevajući otvaranje biračkog spiska, blokirali najprije Birčaninovu ulicu kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potom ulicu Kneza Miloša, kao i Nemanjinu kod Vlade Srbije.

Maskirani ljudi

Večerašnji protest ispred zgrade RIK-a organizovan je dan nakon incidenata ispred Skupštine grada Beograda u neposrednoj blizini zgrade u kojoj se nalazi RIK.

Dio maskiranih ljudi je gađao tokom protesta u nedjelju kamenicama gradsku kuću i tom prilikom polomljena su stakla na prozorima i ulaznim vratima. Pripadnici Policijske brigade izašli su iz Skupštine grada i formirali špalir, nakon čega su razbijene demonstracije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopćilo je da je uhapšeno 38 učesnika protesta, dok je u sukobu policije i demonstranata povrijeđeno sedam policajaca.

Štrajk glađu

Građani su se u masovnom broju okupljali i proteklih dana ispred RIK-a.

Zbog brojnih neregularnosti tokom proteklih izbora, u štrajk glađu prije osam dana stupila je potpredsjednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić, potom su joj se pridružile poslanice Jelena Milošević i Danijela Grujić, a zatim lider Pokreta za preokret (PZP) Janko Veselinović i Željko Veselinović, predsjednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Opozicija protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.