BIVŠI TUŽILAC CRNE GORE

Suđenje Katniću odgođeno za kraj januara

Katnić je ranije kazao da je tužba države Crne Gore protiv njega bez osnova i da vjeruje kako će se to i dokazati u predstojećem postupku

Milivoje Katnić. Vijesti.me / BORIS PEJOVIC

N. H.

27.12.2023

Odgođen je glavni pretres po tužbi države protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, a suđenje pred Osnovnim sudom u Podgorici nastavit će se 26. januara naredne godine, pišu crnogorske "Vijesti".

"Prekršaj propisa"

Država pred Osnovim sudom traži da Katnić vrati više od 11.500 eura, jer je, kako stoji u tužbi, grubo prekršio propise tokom procesa koji je 2017. vodio protiv advokata Gorana Rodića, Siniše Gazivode i Marije Radulović.

- Punomoćnik tuženog (advokat Lazar Aković) navodi da je tuženi izrazio zainteresovanost da prisustvuje ročištu, kada se bude vršio uvid u predložene spise predmeta, te da je bio spriječen da prisustvuje... Osim toga, mišljenja je da je, s ciljem ekonomičnosti postupka, cjelishodno da se na jednom ročištu izvrši uvid u spise predmeta koje je sud pribavio i spise koje će dostaviti Specijalno državno tužilaštvo... - stoji u zapisniku u koji su “Vijesti” imale uvid.

Tome se usprotivila zamjenica zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Vanja Stanković. Ona je predložila da se odredi vještačenje, ali i da se Katnić “sasluša u svojstvu parnične stranke, kako bi mu bila data mogućnost da se izjasni na dokaze u spisima predmeta”.

"Odgađanje glavnog pretresa"

Sutkinja Sanela Efović odlučila je da glavni pretres odgodi, ali i naložila urgenciju kod Specijalnog državnog tužilaštva za dostavljanje spisa predmeta.

Država tužbom traži da bivši GST Crnoj Gori isplati 11.525,67 eura na ime regresne naknade, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 25. februara 2022, kada je advokatima država isplatila iznos dosuđen zbog povrede prava na duševni integritet, čast, ugled, zaštitu privatnog života, ličnosti, dostojanstva, kao i prepisku i lične zapise.

Katnić je ranije kazao da je tužba države Crne Gore protiv njega bez osnova i da vjeruje kako će se to i dokazati u predstojećem postupku.

Viši sud u Podgorici u aprilu 2022. je potvrdio presudu kojom su advokati Goran Rodić, Siniša Gazivoda i Marija Radulović oslobođeni optužbe za krivično djelo prevara u pokušaju.

Advokati su u, međuvremenu, pokrenuli više postupaka protiv države zbog nezakonitog postupanja, a neki su već i okončani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.