HRVATSKA

HRT kažnjen zbog Lepe Brene: Mora platiti 13.270 eura

Nisam imala namjeru namjerno kršiti prava na reklamu, kazala je Lepa Brena

Lepa Brena u emisiji. HRT

Z. K.

5.1.2024

Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) prekršajni nalog od 13.270 eura te 1.320 eura odgovornoj osobi zbog prikrivenog oglašavanja u emisiji „Kod nas doma“ u kojoj je gostovala Fahreta Jahić, poznatija kao Lepa Brena koja je reklamirala svoju kolekciju čarapa.

Kršenja odredbi

Vijeće za elektroničke medije (VEM) od HRT-a je još sredinom decembra zatražilo očitovanje zbog mogućeg kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima o prikrivenom oglašavanju, odnosno odredbi da "audiovizualna komercijalna komunikacija mora biti odmah prepoznatljiva kao takva" te da "nisu dopuštene prikrivene audiovizualne komercijalne komunikacije".

Reakcija hrvatskog medijskog regulatora uslijedila je nakon emisije emitirane 4. decembra u kojoj je Lepa Brena nekoliko minuta nesmetano reklamirala čarape iz svoje modne kolekcije, a voditeljica Iva Šulentić nije je u tome zaustavila. Zbog toga su se naknadno oglasili s HRT-a, tvrdeći kako je Lepa Brena bila prethodno upoznata sa svim temama razgovora, prenosi Hina.

Istaknuli su kako je scenarij gostovanja sadržavao sljedeće teme: predblagdansko vrijeme, kako ga ona provodi s porodicom, o njenim koncertima pred brojnom publikom, njena pjevačka karijera, uspomene na Zagreb, fenomen pet rasprodanih Arena Aleksandre Prijović i najava njenog koncerta u Areni Zagreb sljedeće godine.

Iskoristila gostovanje

- No, unatoč toma gošća je, nažalost, iskoristila gostovanje u emisiji uživo i reklamirala svoj novi poduzetnički projekt. Niko uključen u stvaranje ove popularne poslijepodnevne zabavne emisije nije imao namjeru baviti se reklamiranjem navedenih proizvoda - objavili su s Prisavlja.

S druge strane, naknadno se za srbijanske medije o nastupu na Hrvatskoj radioteleviziji oglasila i Lepa Brena.

- Nisam imala namjeru namjerno kršiti prava na reklamu. Niko mi to nije izričito zabranio. Mogli su me prekinuti u bilo kojem trenutku i ne bih se uvrijedila. Imali smo sto drugih tema za razgovor - kazala je Lepa Brena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.