DIGLE GLAS

Protest u Beogradu: Građani na ulicama traže pravdu zbog smrti bebe na porodu

Srbijanski MUP je kasnije službeno potvrdio da je policija uhapsila ginekologa sremskomitrovačke Opće bolnice M. M.

Sa protesta. Mreža X

FENA

19.1.2024

Protestom "Rodilište, a ne klaonica" na koji je pozvala feminističko udruženje "Ženska solidarnost" javnost u Srbiji usprotivila se u petak nasilju na porodu, potaknuta smrću bebe čija je majka za nasilan porođaj optužila ljekara bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Tužilaštvo u tom gradu pokrenulo je istražni postupak, a tokom protesta stigla je neslužbena informacija da je ljekar uhapšen.

Srbijanski MUP je kasnije službeno potvrdio da je policija uhapsila ginekologa sremskomitrovačke Opće bolnice M. M. (43) kojeg se tereti za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, prenosi Hina.

Žrtva nasilja

Protest je ranije u petak održan i ispred bolnice u Sremskoj Mitrovici, a prethodio mu je niz objava na društvenim mrežama da je rodilja Marica Mihajlović iz Šida žrtva nasilja tokom poroda, nakon kojeg je njezina beba preminula.

Mihajlović je za N1 detaljno opisala što je sve pretrpjela, počevši od toga da je ljekar odbio napraviti carski rez, te da je bio iznimno grub i nasilan tokom poroda, što je u konačnici prouzročilo smrt novorođenčeta.

Na protestu je bilo nekoliko stotina žena, među njima i majki čije su bebe preminule na porodu, blokiralo saobraćaj ispred Ministarstva zdravstva.

Uz povike kojima je traženo hapšenje i zatvor za ljekara iz Sremske Mitrovice, istaknuti su transparenti “Rodilište, a ne mučilište”, “Žena je rodila sve, žena će roditi i revoluciju”, “Pravda za Maricu”, “Bolnice, a ne klaonice” i “Robija za Maksimovića”.

Brojne rodilje su na društvenim mrežama dijelile svoja iskustva pretrpljenog nasilja na porodu.

Neke od njih obratile su se i na skupu govoreći o svojim mučnim i tragičnim iskustvima, zahtijevajući istragu i sankcije za osumnjičenog ljekara, ali i detaljan nadzor i kontrolu resornog ministarstva i ljekarske komore u svim rodilištima širom Srbije kako bi se spriječili slični slučajevi.

Unutrašnji nadzor

Jelana Ivković iz Rume, jedna od sudionica protesta, rekla je beogradskim medijima da je također bila žrtva ljekara M.M. zbog čije greške je poslije poroda koncem novembra 2022. preminuo njen sin.

Resorna ministrica Danica Grujičić izjavila je saučešće porodici preminule bebe i saopćila da je u bolnici proveden unutrašnji nadzor, “što podrazumijeva da ginekolozi koji nisu sudjelovali u liječenju ili na porodu, na temelju zdravstvene dokumentacije izrade analizu događaja”.

Prema saopćenju MUP-a, uhićenom ljekaru određeno je zadržavanje do 48 sati i u tom će roku uz kaznenu prijavu biti priveden u tužilaštvu na dalje postupanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.