BRISEL

Grlić Radman: Zapadni Balkan treba ostati u središtu pažnje EU

Hrvatski ministar vanjskih poslova je najavio da će pozvati da se učine napori na deeskalaciji u Crvenom moru

Sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU. Fena

FENA

22.1.2024

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak u Briselu da “zapadni Balkan treba ostati u središtu pozornosti EU”, a spomenuo je i posjetu predsjednice Komisije Ursule fon fer Lajen (Von der Leyen), hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i nizozemskog Marka Rutea (Ruttea) Sarajevu.

Reformski proces

- Oni će ohrabriti reformski proces u Bosni i Hercegovini s ciljem da se pristupni pregovori otvore u martu - rekao je Grlić Radman uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU.

Također, najavio da će “naglasiti potrebu za posebnim praćenje razvoja situacije u Crnoj Gori, zemlje koju je nedavno posjetio, kako bi ostala na evropskom putu”.

Glavne teme sastanka šefova diplomatije država članica EU su stanje na Bliskom istoku i rasprava o dugoročnijim sigurnosnim obavezama prema Ukrajini i vojnoj podršci u njenom ratu s Rusijom.

Više pomoći

Hrvatski ministar vanjskih poslova je najavio da će pozvati da se učine napori na deeskalaciji u Crvenom moru i da se dostavi više pomoći Gazi te da se oslobode svi taoci.

Što se Ukrajine tiče, rekao je da podrška EU mora ostati snažna i predvidiva i da je potrebno povećati vojnu pomoć kroz Evropski mirovni instrument (EPF), prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.