MUZEJ SAVREMENE HISTORIJE

Slovenci izložbom “Srebrene igre 1984” obilježavaju 40. godišnjicu ZOI-a u Sarajevu

Kroz izložbu osjećamo ono uzbuđenje ceremonije otvaranja, kroz slike i objekte vraćamo se u osamdesete godine prošlog stoljeća, istaknuli su iz Muzeja

Slovenija - Avaz
Slovenija - Avaz
Slovenija - Avaz
ZOI 84 - Avaz
Jure Franko - Avaz
+1
Nerma Ajnadžić

22.1.2024

Svi se radujemo februaru, kada ćemo zvanično slaviti 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara (ZOI) održanih u Sarajevu.

ZOI i danas mnogo znače za sve građane Bosne i Hercegovine, a, želimo vjerovati, i ostalim zemalja bivše Jugoslavije.

Slovenija i Slovenci te 1984. godine ostavili su ogroman trag. Prvobitno Jože Trobec, koji je kreirao originalnu i svuda prepoznatljivu maskotu Vučka, a potom i Jure Franko, koji je tada osvojio srebrenu medalju, prvu za Jugoslaviju. Srebrena, a sijala je kao zlato.

Zna to Slovenija. Muzej savremene historije Slovenije u Ljubljani pripremio je značajnu izložbu koja je otvorena 18. januara, a publici će biti dostupna sve do 5. maja 2024. godine.

Simboličan naziv izložbe – „Srebrene igre 1984“. Kako su istaknuli za „Avaz“ iz muzeja, izložba sadrži priče Slovenaca s OI kroz kombinaciju muzeja i istraživanja privatnih kolekcionara.

- Srž izložbe „Srebrne igre 1984“ čine priče, predmeti i uspomene slovenskih sportista u tadašnjoj jugoslavenskoj reprezentaciji, kao i sportskih radnika i funkcionera koji su 1984. godine bili na različitim rukovodećim pozicijama u organizacionoj strukturi Olimpijskih igara. Kroz izložbu osjećamo ono uzbuđenje ceremonije otvaranja, kroz slike i objekte vraćamo se u osamdesete godine prošlog stoljeća, saznajemo o događajima koji su pratili Olimpijske igre i naslijeđu sportskog Sarajeva - istaknuli su iz ovog muzeja.

Izložba je nastala u saradnji s Muzejom sporta, Olimpijskim komitetom Slovenije i agencijom “Sport Media Focus”.

Kustosi koji učestvuju na izložbi su Andreja Zupanec-Bajželj, Domen Kaučič (MNSZS), dr. Tadej Curk, dr. Tomaž Pavlin, dr. Aleš Šafarič i Maja Hakl-Saje (Muzej sporta).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.