PRIJATELJSKI ODNOSI

Ministri Peci i Vatev potpisali sporazum između Kosova i Bugarske o saradnji u oblasti poljoprivrede

Sporazum je nastao kao rezultat prijateljskih odnosa i opredeljenja Kosova za održavanje partnerskih odnosa sa zemljama Evropske unije

Faton Peci. Kosovapress

Anadolija

25.1.2024

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova Faton Peci potpisao je sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja s ministrom poljoprivrede i ishrane Bugarske Kirilom Vatevom.

Žele intenzivirati saradnju s EU 

Ministar Peci je nakon potpisanog sporazuma na bilateralnom sastanku s Vatevim, istakao da je ovaj sporazum nastao kao rezultat prijateljskih odnosa i opredjeljenja za održavanje partnerskih odnosa sa zemljama Evropske unije, saopšteno je iz kosovskog ministarstva.

- Ovim memorandumom namjeravamo da intenziviramo saradnju u važnim oblastima kao što su hrana, stočarstvo, uzgoj biljaka, vinogradarstvo i proizvodnja vina, ruralni razvoj, ribarstvo i akvakultura, ljekovito bilje i organska poljoprivreda - rekao je Peci.

Dodao je da će se u cilju povećanja ljudskih kapaciteta, sprovoditi istraživanja i obuka, kao i razmjena stručnosti i iskustva u poljoprivrednoj tehnologiji.

Ministar Peci je upoznao bugarskog kolegu s opštim dešavanjima u poljoprivrednom sektoru na Kosovu kao i sa ovogodišnjim razvojnim politikama. Takođe, naglasio je da je fokus ovih politika i stvaranje saradnje sa evropskim državama, u cilju unaprjeđenja sektora prema evropskim standardima.

Trgovinska razmjena

Peci je, između ostalog, zahvalio ministru Kirilu Vatevu na podršci koju je Bugarska dala Kosovu u mnogim oblastima, uključujući poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ministar Bugarske Vatev će tokom dvodnevne posjete Kosovu, zajedno s ministrom Pecijem, sprovesti niz aktivnosti, uključujući posjete nekim lokalnim agrobiznisima, kako bi se bliže upoznali s razvojnim potencijalima kosovskih proizvođača. Peci i Vatev razgovaraće i o mogućnostima produbljivanja trgovinske razmjene između dvije zemlje kako bi kosovski proizvodi bili dio bugarskih trpeza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.