PRELIMINARNI REZULTATI

U Crnoj Gori 633.158 stanovnika, oko dva posto više u odnosu na 2011. godinu

Popis stanovništva u Crnoj Gori je počeo 3. decembra i trajao je do 28. decembra prošle godine

Sa današnje konferencije za medije Monstata. Luka Zeković / Vijesti.me

E. Ć.

25.1.2024

Direktor Uprave za statistiku Monstat Crne Gore Miroslav Pejović obratio se na konferenciji za medije povodom objave preliminarnih podataka o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Popis je počeo 3. decembra i trajao je do 28. decembra prošle godine. On je naglasio da su ovi podaci podložni reviziji te da i dalje nisu konačni.

Porast broja stanovništva

- U Crnoj Gori je u 2023. bilo 633.158 stanovnika i 217.441 hiljade domaćinstava, pri čemu je bilo i 396.873 stanova - rekao je Pejović.

Kazao je da je popis uspješno realizovan, a da svoj dalji rad nastavljamo profesionalno i u skladu sa zakonom. Dodao je da slijedi obrada podataka.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković, navela je da je broj stanovnika porastao oko dva posto u odnosu na popis iz 2011., kada je u državi bilo oko 620 hiljada stanovnika. Remiković je navela da značajan rast bilježe i stanovi, kojih je u odnosu na prethodni popis 26 posto više.

Najveći porast

Najviše stanovnika je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, tako da u četiri najnaseljenije opštine živi više od 50 posto stanovništva Crne Gore. Sa druge strane, najmanje stanovnika ima Šavnik, Plužine i Žabljak. Remiković je dodala da najveći pad broja stanovnika imaju Plužine, Šavnik, Andrijevica i Mojkovac.

- Porast broja stanovnika bilježi 13 opština, dok najveći porast ima Podgorica. Prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je 2,9 dok je najveći broj zabilježen u Opštini Tuzi i to 4,2. U Budvi je zabilježena najniža stopa i to 2,5 članova po domaćinstvu - kaže Remiković.

Osim toga, u Crnoj Gori prema popisu, postoji 1,4 hiljada naselja dok je onih sa manje od deset stanovnika 277.

Upitan zašto nisu objavljeni podaci o vjeri, jeziku i naciji, Pejović je naveo da su objavljene zbirne vrijednosti po popisnim krugovima, te da će unos i obrada trajati nekoliko mjeseci, nakon čega se te informacije mogu očekivati.

- Imat ćemo konkretne podatke tek nakon unosa, kontrola i upoređivanja - istakao je Pejović.

Naveo je da je softver označen kao tajni jer ne žele doći u situaciju hakerskih napada.

Odgovarajući na pitanja, Remiković je kazala da precizan broj stranaca u Crnoj Gori neće biti poznat do unosa i obrade podataka. Dodala je da ne raspolažu infomacijama koliki je uticaj stranaca na ukupan broj stanovnila. Navodi da na konačni broj utiče prirodni priraštaj, međunarodne i domaće migracije.

Pejović je pojasnio da dio popisivača i instruktora koji nije primio honorare za obavljeni posao, naknade nije dobio jer se popis završio krajem godine, kao i budžetska godina.

Tehnički problemi

Dodao je da je budžet opština postao operativan sredinom januara te da je više od 50 posto opština dostavilo potrebne finansijske obrasce. Uputio je apel opštinama koje to nisu učinile, da to urade kako bi novac od Ministarstva finansija bio proslijeđen.

- Ne isplaćuje srtedstva Monstat već popisne komisije. Mi ih na osnovu obračuna odobravamo i proslijeđujemo. Vjerujem da će budžet krajem ove i početkom sljedeće sedmice biti operativan - kazao je Pejović.

On je naveo i da je produžetak popisa uz tehničke probleme administracije, doveo do toga. Istakao je da najviše nedostaje od Glavnog grada te da je u toj opštini dostavljeno za samo 300 ugovora.

Pejović je ponovio da je pravi broj stranaca nepoznat jer su podaci i dalje "sirovi" te da će više informacija objaviti nakon obrade. Ističe da iz istog razloga, nije poznato da li je broj stanovnika u Crnoj Gori porastao.

Na pitanje o zloupotrebama, naveo je da nije bilo novijih dešavanja tog tipa. Naveo je da su materijali o prethodnim slučajevima proslijeđeni nadležnim službama.

Podsjetimo, početak popisa je više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Odgođen zbog koronavirusa

Prvobitno je bio najavljen za 1. novembar, ali ga je 44. Vlada na prvoj sjednici nakon njenog konstituiranja odgodila za 1. decembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Vlada i predstavnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda su nakon toga potpisali Sporazum o popisu, kojim, između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Popis stanovništva u Crnoj Gori je trebao biti održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Prethodno je popis stanovništva u ovoj zemlji održan 2011. godine, prenose "Vijesti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.