VIŠI SUD BEOGRAD

Isključena javnost na suđenju roditeljima dječaka osumnjičenog za masakr u "Ribnikaru"

Zaštita intresa maloljetnih lica

Majka dječaka ubice s advokatima. Tanjug

B. C. / Telegraf

29.1.2024

Krivični postupak protiv Vladimira Kecmanovića i Miljane Kecmanović, oca i majke dječaka koji je 3. maja prošle godine počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i protiv dvojice radnika streljane u koju je dječak išao s ocem, počeo je danas u Višem sudu u Beogradu i javnost je isključena.

Obrazloženje sudije

Sudija je u obrazloženju naveo da se javnost isključuje radi zaštite interesa maloljetnih lica jer je kritičnog dana ubijeno devet maloljetnika, povrijeđeno šest, a ugrožena je lična bezbjednost za njih 11.

Suđenje se zatvara za javnost zbog privatnosti učesnika u postupku, oštećenih u svojstvu svjedoka. Prisustvo ročištima dozvoljava se stručnoj javnosti. Svi koji budu prisustvovali suđenju dužni su da sve što čuju čuvaju kao tajnu, a odavanje te tajne je krivično djelo.

Na početku, tužilac Nikola Uskoković zatražio je isključenje javnosti.

Branilac Kecmanovića Borivoje Borović usprotivio se isključenju javnosti.

Sve četvero optuženih su se saglasili da ne bude zatvoreno za javnost.

- Tužilac je dao paušalne razloge, bez obrazloženja za isključenje javnosti. Veće mora da bude svjesno da su maloljetnici pozvani da svjedoče kao oštećeni. Odbrana im u predistražnom postupku nije i neće postavljati pitanja. Ne postoji razlog za isključenje javnosti. Zamislite da se oni ovdje opet traumiraju kao u istrazi. U parničnom postupku su već davali iskaze i punomoćnici su davali izjave za medije. Javnost mora da bude obaviještena o svemu i ne treba ništa da se krije. Ne postoji nijedan zakonski razlog za isključenje javnosti - rekao je Borović pred sudom.

Već predložene kazne

Ocu dječaka je optužnicom na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela teško delo protiv opće sigurnosti, majci Miljani na teret je stavljeno izvršenje krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, dok je okrivljenima R. I. i N. M. na teret stavljeno izvršenje po jednog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

Tužilaštvo je tražilo da Vladimiru Kecmanoviću bude produžen pritvor, a on je i produžen za još 30 dana, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Kada je riječ o majci dječaka, zatraženo je da ona bude osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

Tužilaštvo je za radnike streljane tražilo po tri godine zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.