NAKON UKIDANJA PRESUDE

U Beogradu krajem januara počinje obnovljeno suđenje za zločin u Štrpcima

Ubijeno 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993.

Željeznička stanica Štrpci. Avaz

B. C.

6.1.2024

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Gojko Lukić, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić osuđeni na ukupno 35 godina zatvora zbog učešća u otmici 20 putnika iz voza na stanici u Štrpcima u februaru 1993., koji su potom ubijeni, te je predmet vratio na ponovno suđenje, piše Detektor.

Zakazan glavni pretres 

- U ovom predmetu glavni pretres je zakazan za 30. januar 2024. godine- odgovoreno je za Detektor iz Višeg beogradskog suda.

Prvostepenom presudom su Gojko Lukić, Vasiljević i Lipovac bili osuđeni na po deset godina zatvora, a Đekić na pet godina.

Zarobljenici, uglavnom Bošnjaci, oteti su iz voza u Štrpcima i odvedeni u školu u Prelovu, gdje su fizički napadnuti. Potom su odvedeni u spaljenu kuću u selu Musići, gdje su i pogubljeni.

U presudi se navodi da su Gojko Lukić, Vasiljević, Lipovac i Đekić osuđeni za učešće u prebijanju zarobljenika u Prelovu i njihovo odvođenje u kuću u Musićima.

Gojko Lukić, Vasiljević i Đekić se terete da su bili pripadnici paravojne jedinice “Osvetnici” pod vodstvom Milana Lukića, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora pred Tribunalom u Hagu za ratne zločine u Višegradu, ali ne i za ubistva u Štrpcima, dok je Lipovac bio vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) u vrijeme počinjenja zločina.

Odvojeni postupak 

Krajem augusta prošle godine Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika VRS-a osuđena na 91 godinu zatvora za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, dok je Luka Dragičević oslobođen optužbe da je izdao naređenje za odvođenje civila.

U odvojenom postupku, Sud BiH je Bobana Inđića pravosnažno osudio na 15 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.