TUŽAN DAN ZA NOVINARSTVO

State Department o oslobađanju ubica Ćuruvije: Obeshrabrujuće što pravda i odgovornost ostaju nedostižni

Potvrđujemo našu posvećenost okončanju nekažnjivosti za zločine nad novinarima i pozivamo globalnu zajednicu da se ujedini u traženju odgovornost

Slavko Ćuruvija. AP Photo/Pedja Milosavljevic, File

S. S.

3.2.2024

Odluka Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu i oslobodi četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka je obeshrabrujuća i predstavlja tužan dan za novinarstvo u Srbiji, saopćeno je iz State departmenta.

- Obeshrabrujuće je videti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva. Tužan dan za novinarstvo - odgovorio je State department na upit Glasa Amerike (VOA).

- Potvrđujemo našu posvećenost okončanju nekažnjivosti za zločine nad novinarima i pozivamo globalnu zajednicu da se ujedini u traženju odgovornosti onih koji usmjeravaju i vrše nasilje, uznemiravaju i zastrašuju medijske radnike - ističu.

Podsjećamo, novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbjednosti Srbije (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.