GLASANJE U SABORU

Hrvatska danas dobija novog glavnog državnog odvjetnika: Turudiću će dovoljno biti 39 glasova

Vlada pred Sabor izlazi s jedinstvenim stavom parlamentarne većine da će podržati Turudićev izbor, rekao je u utorak premijer Plenković

Ivan Turudić. Dnevnik.hr

H. J. I.

7.2.2024

Hrvatska bi danas trebala dobiti novog glavnog državnog odvjetnika. Ivan Turudić, sudija Visokog kaznenog suda, trebao bi zamijeniti aktuelnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u maju.

O Turudićevu imenovanju, koje je proteklih dana "na noge" diglo i ujedinilo opoziciju u ocjeni da je neprikladan kandidat, Hrvatski sabor odlučivat će običnom većinom, da bi bio imenovan bit će dovoljno da dobije glasove 39 zastupnika, uz uvjet da Sabor ima kvorum, odnosno da u dvorani bude 76 zastupnika.

Mandat od četiri godine

Način izbora glavnog državnog odvjetnika, uređen je zakonom iz 2018. u kojemu se izričito ne navodi kojom se većinom bira, no pravnici tumače da u takvim slučajevima vrijedi odredba iz Ustava da, ako nije drugačije određeno, Sabor donosi odluke većinom glasova, ukoliko je na sjednici prisutna većina zastupnika.

Glavnog državnog odvjetnika Sabor imenuje na četiri godine, na Vladin prijedlog i uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe.

Za Turudićev izbor, HDZ je u utorak dobio potporu svih koalicijskih partnera.

Jedinstveni stav

Vlada pred Sabor izlazi s jedinstvenim stavom parlamentarne većine da će podržati Turudićev izbor, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković nakon sastanka većine na kojemu je bio i Turudić.

Opozicija, koja je proteklih dana kritizirala Turudićev izbor, u utorak je ponovila svoje zamjerke, te pozvala vladajuće da odustanu od izbora.

Dobili smo puno jasniji uvid u moralni, politički pa i pravosudni profil kandidata za glavnog državnog odvjetnika, poručili su iz opozicije nakon što je u javnost proteklih dana iscurila Turudićeva prepiska s bivšom zastupnicom i državnom tajnicom Josipom Pleslić (bivša Rimac).

Osim Turudićeva imenovanja, Sabor ove sedmice treba raspraviti i sedam zakonskih prijedloga, među kojima su i izmjene zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi te o poljoprivredi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.