AMBASADA U ZAGREBU

Promovirana knjiga "Diplomatija Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do Dejtona", Nerkeza Arifhodžića

Knjiga predstavlja jedan od prvih, pionirskih koraka, u istraživanju razvoja bosanskohercegovačke diplomatije

Sa promocije knjige - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Alen Bajramovic

9.2.2024

U dvorani Kulturno-informativnog centra Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu, održana je promocija knjige "Diplomatija Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do Dejtona", autora dr. Nerkeza Arifhodžića.

Knjiga predstavlja jedan od prvih, pionirskih koraka, u istraživanju razvoja bosanskohercegovačke diplomatije i doprinosi boljem razumijevanju diplomatskih dešavanja u i oko Bosne i Hercegovine, kao i na prostoru bivše SFRJ, u ratnim devedesetim godinama prošlog stoljeća. Knjiga daje cjelovit prikaz razvoja diplomatije u Bosni i Hercegovini, izazove, prepreke i lutanja sa kojima se diplomatska služba tek stvorene države, opterećene ratom i ratnim prilikama susretala.

Autor je koristio različite i brojne historijske izvore, kao i lične izvještaje i zabilješke iz vremena aktivnog sudjelovanja u diplomatiji Bosne i Hercegovine.

Pored autora, dr. Nerkeza Arifhodžića, u predstavljanju knjige sudjelovali su prof.dr. Vesna Pusić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, akademik prof.dr. Damir Grubiša, bivši diplomata SFRJ i Republike Hrvatske, akademik dr. Esad Bajtal, pisac, urednik, recenzent, sociolog i filozof iz Bosne i Hercegovine i prof.dr. Pavle Mijović, izvanredni profesor na Katedri filozofije, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

U ime domaćina, Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu, prisutne goste, koji su u potpunosti ispunili dvoranu Kulturno-informativnog centra, pozdravila je ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj, dr. Elma Kovačević-Bajtal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.