BROJNE ZVANICE

Ambasada BiH u Berlinu proslavila Dan državnosti

Prijemu je prisustvovalo pet članova Bundestaga, apostolski nuncio i brojni drugi ambasadori, uključujući šefove misija svih nama susjednih zemalja

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice. Ambasad BiH u Berlinu

N. Č.

30.11.2023

Ambasada Bosne i Hercegovine u Berlinu organizovala je sinoć prijem povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi put da je ovaj državni praznik obilježen od strane ove ambasade zvaničnim diplomatskim prijemom.

Potvrđena državnost

Prijemu, koji je održan u zgradi ambasade, prisustvovalo je pet članova Bundestaga, apostolski nuncio i brojni drugi ambasadori, uključujući šefove misija svih nama susjednih zemalja, predstavnici njemačkih institucija, uključujući zvaničnike iz ureda predsjednika SR Njemačke i ministarstva vanjskih poslova te zemlje, komesarska za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović, predstavnici vjerskih zajednica, te istaknuti članovi bh. zajednice u Berlinu.

Ambasador Arnaut je u obraćanju podcrtao značaj ZAVNOBiH-a, podsjetivši da su bosanskohercegovački patrioti u Mrkonjić Gradu potvrdili državnost Bosne i Hercegovine u njenim vjekovnim granicama. Ambasador Arnaut je također istakao da Bosna i Hercegovina ima obavezu otkloniti diskriminaciju koja nije postojala prije 80 godina, ali je uvedena pet decenija kasnije kroz odredbe koje zabranjuju velikom broju građana da se kandiduju za različiti funkcije.

Ukazavši na primjer svoje djece koja su prisustvovala prijemu, ali i svog klijenta Ilijaza Pilava, ambasador Arnaut je podsjetio na anomaliju da u Bosni i Hercegovini postoje osobe koje ne uživaju ista prava samo zato što dolaze iz mješanih brakova, pripadnici su manjina, ili žive u „pogrešnom entitetu“, te je podcrtao da ustavne i izborne reforme trebaju ići u pravcu otklanjanja takve diskriminacije, a ne u produbljivanje etničkih podjela.

Prijem na visokom nivou

S tim u vezi, ambasador Arnaut je pozdravio činjenicu da u SR Njemačkoj useljenici poput Adisa Ahmetovića, Jasmine Hostert i Borisa Mijatovića mogu biti izabrani u Bundestag i da se pri tom gledaju isključivo njihovi kvaliteti, te je ukazao da njih troje predstavljaju najbolje od najboljeg što Bosna i Hercegovina ima u svijetu. Ambasador Arnaut se također zahvalio članovima Bundestaga Josipu Juratoviću i Ulrichu Lechteu na prijateljstvu i pomoći koje pružaju našoj zemlji.

Zvanice su također imale priliku pogledati video poruku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića, koji je ukazao na vrijednosti i historijski značaj ZAVNOBiH-a, te zaželio prisutnima sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prisustvo zvanica na ovako visokom nivou na prijemu tek tri mjeseca otkako je ambasador Arnaut preuzeo dužnost svjedoči o kvalitetu kontakata i prisnih odnosa koje je za tako kratko vrijeme ostvario, te značajno afirmiše položaj Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.