PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović: Nisam u dobrim odnosima sa Bakirom Izetbegovićem i SDA

Sa druge strane, za Milanovića su odnosi sa Srbijom „okej“

Zoran Milanović. Dnevnik.hr

H. J. I.

12.2.2024

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je kako su njegovi odnosi sa Srbijom "okej" i dodao da loše odnose ima samo sa "dijelom sarajevske čaršije", misleći na Stranku demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

- Moji odnosi sa susjedima, bez obzira na otrov koji prosipa Plenković, nisu dobri samo sa dijelom sarajevske čaršije, sa SDA i Bakirom Izetbegovićem - rekao je Milanović u intervjuu za hrvatski N1.

Odnosi sa Srbijom

Sa druge strane, za Milanovića su odnosi sa Srbijom „okej“. 

- Sa Srbijom su odnosi okej, ne mogu biti bolji - istakao je Milanović u dijelu intervjua gdje se osvrnuo na odnose u regionu.

Predsjednik Hrvatske je kazao i kako su odnosi sa Mađarima "mnogo bolji, nego kao kad kaže raniji premijer Holandije da će Mađarska morati da kleči".

Status Hrvata u BiH

- Pa ko si ti? Kruna svetog Stjepana nije moja kruna, ali je brate jednako stara kao holandska, kako to uopšte možeš da kažeš. Iz te arogancije i oholosti proizilaze novi problemi. Ljudi imaju identitet, ponos i samopoštovanje - naveo je Milanović.

Hrvatski šef države je u intervjuu ocijenio i kako je status Hrvata u Bosni i Hercegovini „ispod svakog nivoa“ i dodao kako je uloga Plenkovića u tome "kukavička".

- Ne radi se ništa što bi njega moglo prikazati u sivom svjetlu u Briselu ili kao nekog ko diže prašinu i filozofira - rekao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.