SAD

Bajden čestitao Osmani Dan nezavisnosti: Kosovo da ispuni sve sporazume sa Srbijom

Republika Kosovo, čija je nezavisnost proglašena 17. februara 2008. godine, ove godine proslavlja 16. godišnjicu svog postojanja

Džo Bajden. AP

Anadolija

16.2.2024

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani primila je telegram čestitku povodom 16. godišnjice nezavisnosti Kosova od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajdena.

SAD podržava Kosovo

Predsjednik Bajden je potvrdio da Kosovo i Sjedinjene Države dijele stabilno prijateljstvo i partnerstvo ojačano zajedničkom vizijom za mirniji, bezbjedniji i prosperitetniji region.

- SAD snažno podržavaju multietničko Kosovo i njegovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Takođe nastavljamo da podržavamo napore u dijalogu uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, važan korak ka međusobnom priznavanju na kraju procesa - naveo je Bajden u čestitci.

Poručio je da zajedno sa zemljama regiona i svijeta, Sjedinjene Države podstiču rukovodstvo Kosova da ispuni svoje obaveze, uključujući i sve dosadašnje sporazume postignute kroz ovaj proces.

Snažno partnerstvo

Američki predsjednik je naveo da i ove godine SAD očekuju da nastave da rade zajedno sa Kosovom na ekonomskom rastu, jačanju demokratskih institucija i unaprjeđenju vladavine prava.

- Radujem se našoj kontinuiranoj saradnji u oblasti bezbjednosti i zajedničkim naporima da unaprijedimo neophodne reforme da bi se konačno postigao cilj Kosova integracije u EU - istakao je Bajden.

Republika Kosovo, čija je nezavisnost proglašena 17. februara 2008. godine, ove godine proslavlja 16. godišnjicu svog postojanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.