NAKON DIZANJA TENZIJA

Senatori apelovali na Bajdena da izvrši pritisak i okonča krizu na Kosovu

Grupa senatora predložila je Bajdenu i da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme ako se obje strane ne obavežu da će primijeniti prijedlog EU

Bijela kuća. AP Photo/Patrick Semansky

S. S.

28.6.2023

Grupa demokratskih i republikanskih senatora uputila je pismo predsjedniku SAD Džou Bajdenu (Joe Biden) u kojem traži od administracije da se "prioritetno osvrne na sve goru sigurnosnu situaciju između Kosova i Srbije".

Apel predvodi Džin Šahin, demokratska senatorka i predsjedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnost pri Odboru za vanjske poslove, a potpisali su ga demokrate Kris Marfi, Kris van Holen, Ben Kardin, Piter Velč, Dik Durbin, i republikanci Pit Rikets i Tom Tilis.

Diplomatski napori za deeskalacijom

- Pišemo vam da izrazimo zabrinutost zbog pogoršanja situacije na sjeveru Kosova, gde je u nedavnim sukobima Srba sa pripadnicima KFOR-a povrijeđeno skoro 40 pripadnika NATO mirovnih trupa. Od tih napada, alarmiraju nas odluke i Kosova i Srbije koje nastavljaju da eskaliraju, umjesto da deeskaliraju tenzije. Posebno nas brine sigurnost skoro 600 američkih vojnika koji služe u okviru KFOR-a. Cijenimo diplomatske napore SAD da deeskaliraju krizu, ali na njih se ne odgovara recipročno, posebno od strane Kosova - navodi se u apelu administraciji SAD.

Senatori apeluju na predsjednika SAD da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala aktuelna kriza i nastavio napredak u primjeni Ohridskog sporazuma. Posebno, kako se navodi, iskazuju zajedničku podršku predlogu EU za smirivanje tenzija između Kosova i Srbije.

Grupa senatora predložila je Bajdenu i da razmotri odlaganje prodaje vojne opreme ako se obje strane ne obavežu da će primijeniti prijedlog EU. Najavili su i preispitivanje podrške Kongresa ako Kosovo i Srbija “ne pokažu uzdržanost i ne budu radili na deeskalaciji sigurnosne situacije.” Također traže od administracije da Senatu dostavi izvještaj o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova i osigura sigurnost američkih vojnika u okviru KFOR-a.

Puštanje trojice policajaca

Kada je pismo senatora isporučeno, kako se navodi, vlast u Srbiji najavila je puštanje trojice kosovskih policajaca koji su bili u pritvoru od 14. juna.

Senatori Šahin, Marfi, Van Holen, Kardin, Rikets i Tilis su ranije ovog mjeseca apelovali na smirivanje situacije između srpskih i kosovskih snaga. Šahin, Marfi i Rikets su, kako se navodi, nedavno razgovarali i sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i apelovali na isto.

Na inicijativu senatorke Šahin, Odbor za spoljne poslove u Senatu je prošlog mjeseca održao pretres o Zapadnom Balkanu, što je uslijedilo nakon njenog prijedloga da se donese zakon koji će promovisati saradnju između SAD i Zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.