PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić najavio da od ponedjeljka kreću sa konsultacijama o imenovanju mandatara za sastav Vlade

Bit će izbora ukoliko ne bude legitimne većine, legalne većine ima, rekao je o beogradskim izborima

Aleksandar Vučić. RTS

S. S.

20.2.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje na Prvom programu RTS-a, u emisiji "Takovska 10" gdje se osvrnuo na aktuelne teme.

- Od ponedeljka krećemo u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsjedniku Republike Srbije. Dakle, vjerujem da ću tokom sljedeće sedmice sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i Zakon ove zemlje, jer bit će naravno i oni koji će vam napisati pet saopćenja i deset izjava zašto oni neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju obavit ću neophodne konsultacije i poslije toga biti spreman da odredim mandatara - rekao je Vučić.

Birački spiskovi

Osvrnuo se i na optužbe vezano za biračke spiskove.

- Birački spisak je nešto što je dostupno svima - svakom čovjeku koji može da provjeri da li je upisan ili nije. Birački spisak je uvijek izgovor za neke ljude koji ne žele dovoljno da znaju, koji se prave da ne znaju, i koriste to kao pravdanje za sopstvene neuspjehe - kazao je.

Poručio je da neće biti smanjenja tenzija u društvu "dokle god imate dio medija koji svoj program, svoju aktivnost zasnivaju na mržnji prema političkim protivnicima.

Smanjene tenzije

- A što se mene tiče, spremam sam da razgovaram i da učinim sve što je moguće da se te tenzije smanje i da se razgovara o svim ključnim pitanjima, ali ta ključna pitanja ne mogu da budu "hoćemo vlast bez izbora zato što mi mislimo da bi trebalo da budemo vlast bez obzira na rezultate" - kazao je Vučić.

Na pitanje da li bi novi beogradski izbori bili korak ka relaksaciji, Vučić kaže:

- Bit će izbora ukoliko ne bude legitimne većine, legalne većine ima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.