PREDSJEDNICA KOSOVA

Osmani tvrdi: Imamo dokaze da je Vučić naredio napad u Banjskoj

Osmani je zvanični Beograd optužila i da navodno "neprekidno trenira, naoružava i finansira terorističke grupe zarad potencijalnih napada"

Vjosa Osmani. Anadolija

H. J. I.

19.2.2024

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u intervjuu za arapsku televizuju Al Aan da imaju dokaze da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao i naredio napad u Banjskoj 24. septembra 2023. godine. 

Ona je dodala da su ovi "dokazi potvrđeni od strane brojnih saveznika i partnera" Prištine, ali i da je na zemljama NATO-a da odluče da li će i kada da ih objave.

Osmani je zvanični Beograd optužila i da navodno "neprekidno trenira, naoružava i finansira terorističke grupe zarad potencijalnih napada". Istakla je da je Kosovo potpuno posvećeno dijalogu, ali da, prema njenim riječima, Srbija nije.

- Srbija neće da prizna Kosovo i primijeni dogovorene sporazume. Time pokazuju da nisu za dijalog, a uz napad na Kosovo 24. septembra, ujedno su pokazali da su skloni nasilju, što je žalosno, jer je dijalog jedini put ka postizanju dugoročnog mira u našem regionu - rekla je Osmani.

Iako Beograd kaže da neće priznati Kosovo, Osmani je poručila: 

- Hoće jednog dana. Nadam se skorije, a ne kasnije. Nezavisnost Kosova je nepovratna stvarnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.