PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić u Španiji: Danas očekujem teške razgovore

Planirano je da se Vučić sastane sa Rišijem Sunakom, Žozepom Boreljom i Emanuelom Markonom

Aleksandar Vučić. Tanjug/Sava Radovanović

H. J. I.

5.10.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučića koji učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice u Granadi rekao je u kratkoj izjavi da očekuje danas teške razgovore, kao i da će imati važne bilateralne sastanke.

Vučić je rekao novinarima da će imati sastanak sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom (Rishi), kao i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom (Josep Borell) i predsjednikom Francuske Emanueleom Makronom (Emmanuel Macron), kao i sa mnogim drugim evropskim zvaničnicima. 

Lideri 47 evropskih zemalja

- Vidjet ćemo se kasnije - dodao je Vučić.

Treći samit Evropske političke zajednice okupit će danas u španskom gradu Granadi lidere 47 evropskih zemalja, a jedna od glavnih tema bit će proširenje Evropske unije.

Prisustvo je potvrdila i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja bezbjednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.

Vladavina prava i ekonomske reforme

Predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu.

- Za napredak Zapadnog Balkana neophodni su vladavina prava i ekonomske reforme, ali podjednako važno je rješavanje bilateralnih sporova, ne samo između Kosova i Srbije. Nadam se da lideri regiona uviđaju da postoji prilika koju treba iskoristiti - kaže Mišel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.