ŠPANIJA

Na trećem samitu Evropske političke zajednice Osmani i Vučić

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja sigurnosti i stabilnosti na evropskom kontinentu

Vjosa Osmani i Aleksandar Vučić. ATAImages/PIXSELL

FENA

5.10.2023

Treći samit Ecropske političke zajednice okupit će četvrtak u španskom gradu Granadi lidere 47 evropskih zemalja, a jedna od glavnih tema bit će proširenje Evropske unije. Svoje sudjelovanje na samitu potvrdili su također predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovska predsjednica Vjosa Osmani, prenose mediji u regiji.

Lideri će razgovarati o unapređenju političkog dijaloga i saradnje u cilju jačanja sigurnosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.

Vučić će imati niz bilateralnih susreta

Kako se navodi u saopćenju Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije, na marginama Samita u Granadi, Vučić će imati niz bilateralnih susreta s evropskim zvaničnicima, među kojima su predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), premijer Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Riši Sunak (Rishi), predsjednik Vlade Republike Gruzije Iraklij Garibašvili (Garibashvili), predsjednica Vlade Republike Island Katrin Jakobsdotir, kao i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borell).

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani u srijedu je potvrdila da će prisustvovati samitu, i da će u razgovoru s evropskim liderima ponoviti volju Kosova da radi sa saveznicima na očuvanju mira i stabilnosti.

Situacija na Kosovu

Predsjednik Evropskog Vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da bi na samitu Evropske političke zajednice u Granadi moglo da dođe do neformalnih sastanaka lidera EU i Zapadnog Balkana o situaciji na Kosovu.

- Za napredak Zapadnog Balkana neophodni su vladavina prava i ekonomske reforme, ali podjednako važno je rješavanje bilateralnih sporova, ne samo između Kosova i Srbije. Nadam se da lideri regije uviđaju da postoji prilika koju treba iskoristiti - kaže Mišel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.