U PONEDJELJAK

Otvara se NATO zračna baza u Albaniji: Šta je presedan u dosadašnjoj praksi

Riječ je o bazi Kučova koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru zapadanog Balkana

Baza Kučova nakon renoviranja. Screenshot

E. Ć.

2.3.2024

NATO će otvoriti svečano u ponedjeljak, 4. marta, preuređenu zračnu bazu u Albaniji. Presedan u dosadašnjoj praksi bit će u tome što će to biti baza koja će pripadati NATO savezu, a ne zemlji članici.

Riječ je o bazi Kučova koja će predstavljati infrastrukturu za aktivnosti NATO na prostoru zapadanog Balkana i za podršku operacijama u širem prostoru istočnog Sredozemlja i Crnomorskog regiona, navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža.

NATO potrošio 45,8 miliona eura

- Zato je NATO kroz svoj namjenski program za investicije i bezbjednost potrošio 45,8 miliona eura od januara 2022. godine. Albanija je dala svoj dio od oko pet miliona eura i prostor, stari vojni aerodrom kod grada Berat, na jugu države, koji datira iz ere Envera Hodže - navodi se u tekstu.

Ova baza predviđena je da se po potrebi koristi za prihvat lovačkih aviona Italije i Grčke koji su zaduženi za zaštitu albanskog vazdušnog prostora u okviru Integrisanog sistema protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO.

Također, italijanska i grčka avijacija pokrivaju Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i obje zemlje kao i Albanija obavezne su da imaju bazu u koju mogu da slete saveznički lovci.

- Na velikim vježbama NATO 2021. i 2023. godine provjerevan je brzi razmještaj američke vojske iz kontinentalnog dijela SAD na prostor Sredozemnog mora. U tim aktivnostima pridavan je poseban položaj Albaniji gdje su se Amerikanci iskrcavali u luku Drač i koristili su poligon Biza za borbenu obuku. Ubuduće za takve vježbe Kučova se biti glavna baza za prihvat američkih snaga i njihove aktivnosti na Balkanu - piše u tekstu.

Savremena baza

Podsjetimo, gradnja baze pokrenuta je davne 1952. godine i bila je povezana sa podrškom SSSR za razvoj Albanske narodne armije kao jednog od oslonaca za pritisak na jugoslovensku politiku. Zato su Albanci dobili mlazne borbene avione i bazu Kučova.

U vrijeme kada je baza završena 1955. godine odnosi Beograda i Moskve su išli u smjeru poboljšanja. Albansko rukovodstvo početkom 1960-tih godina, razočarano destaljinizacijom SSSR-a, okrenulo se Kini. U Kučovo su dostavljeni kineski lovci i otvoren tehnički remontni zavod za održavanje svih letjelica albanske avijacije.

Baza Kučova prije renoviranja. Euronews Albania

- U vrijeme pobune 1997. godine civili su ušli u bazu i lomili djelove aviona i pokrali sve što se dalo odnijeti. Poslije tih događaja baza je postala je skladište na otvorenom za stare kineske lovce koji su prikupljeni za svih aerodroma do prodaje ili uništenja - navodi se u tekstu.

Kada se Albanija okrenula ka NATO-u u 21. stoljeću, krenuli su radovi u ovoj bazi. Dobila je novi kontrolni toranj, popravljene su pista i ostale površine aviona.

Nakon brojnih radova, sada se radi o savremenoj bazi sa dvije poletno-sletne staze dužine 2.853 i 2.500 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.