MJESTO KUČOVA

U Albaniji svečano otvorena zračna baza NATO-a

Iz ove baze zajedno šaljemo snažnu poruku mira i dokazujemo da je NATO odlučan da štiti slobodu i sigurnost saveznika, garantujući kolektivnu odbranu

Albanija Nato - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Anadolija

4.3.2024

U Albaniji je u ponedjeljak svečano otvorena NATO taktička zračna baza, koja toj zemlji, prema tvrdnjama albanskih vlasti, daje novi geostrateški značaj, javlja Anadolija.

Ceremoniji otvaranja

Ceremoniji otvaranja zračne bazi u mjestu Kučova, u okrugu Berat, su prisustvovali predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikola, premijer Edi Rama, ministar odbrane Albanije Niko Peleshi i drugi ministri vladinog kabineta. Prisustni su bili i ministar odbrane Kosova Ejup Macedonci, ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska, italijanski ministar odbrane Guido Crosetto, predstavnici NATO-a i zemalja članica Alijanse.

Albanski predsjednik Bajram Begaj je istakao da je ova baza rezultat saradnje, solidarnosti, koordinacije između saveznika i pažnje koju Albanija posvećuje bezbjednosti i odbrani.

- Iz ove baze zajedno šaljemo snažnu poruku mira i dokazujemo da je NATO odlučan da štiti slobodu i sigurnost saveznika, garantujući kolektivnu odbranu - rekao je Begaj.

Predsjednica parlamenta Lindita Nikola rekla je da je teško naći zemlju članicu Alijanse koja je samo nakon deceniju i po članstva u Alijansi postala dostojan partner, iskren i koji efikasno doprinosi zaštiti mira i sigurnosti.

Premijer Albanije Rama

Premijer Albanije Rama je rekao da je baza još jedan element sigurnosti za region Zapadnog Balkana koji je izložen "prijetnji i neoimperijalističkim ambicijama Ruske Federacije".

- Želim da izrazim posebnu zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos počev od naših saveznika u NATO-u, sa nadom i uvjerenjem da će ovu novu NATO taktičku zračnu bazu u godinama koje dolaze pratiti nova NATO pomorska baza u Porto Romanu (Drač), u vezi koje blisko sarađujemo sa NATO-om i vrlo smo uvjereni da ćemo uskoro moći uživati ​​u vijestima o uključivanju ovog projekta u planove Alijanse - rekao je Rama.

Ministar odbrane Albanije Niko Peleshi je rekao da je baza jedna od najvećih investicija NATO-a u toj zemlji koja će služiti kao taktička i operativna zračna baza.

Glavna baza

- Kučova će služiti kao glavna baza za naše ratno vazduhoplovstvo za koje pažnja i ulaganja neće prestati do stvaranja dostojanstvene flote u službi odbrane našeg naroda i naših saveznika. Helikopteri Black Hawk, obezbijeđeni uz podršku našeg partnera Američkih strateških specijalnih snaga kao i bespilotne letjelice Bayraktar u saradnji sa Republikom Turkiye, trenutno su u punoj pripravnosti za let iz ove baze. Njihov broj će se značajno povećati u bliskoj budućnosti - rekao je Peleshi.

Turski vojni predstavnik u NATO-u, general Juksel Kajhan (Yuksel Kayhan), istakao je kako želi da vazdušna baza Kučova bude dobar znak za Albaniju i Alijansu.

- Turska i Albanija, kao dva NATO saveznika imaju blisku saradnju za sigurnost, mir i regionalnu stabilnost. Jačanje Turkiye kao važnog partnera u vojnom aspektu je od kritične važnosti za snagu i efikasnost Alijanse u regionu - rekao je Kayhan.

Komandant kombinovanog centra za zračne operacije NATO-a, general Juan Pablo Sančez De Lara (Sanchez), rekao je da je Albanija u potpunosti integrisana u sistem protuzračne odbrane NATO-a.

Otvaranje zračne baze

- Otvaranje zračne baze Kučova dokazuje da je naš savez veoma angažovan u regionu. Siguran sam da će ova zračna baza biti u skladu sa standardima NATO-a i da će poboljšati interoperabilnost, otpornost i saradnju u okviru Alijanse - rekao je De Lara.

U Albaniji postoji nekoliko vojnih kompleksa naslijeđenih iz komunističkog perioda, a posljednjih godina ponovo je u fokusu bila baza Kučova, koja je unapređena u prvu zračnu bazu NATO-a na Zapadnom Balkanu.

NATO je Albaniju, kao članicu saveza, izabrao za izgradnju svoje prve taktičke zračne baze u regionu, a u januaru 2022. godine, počeli su terenski radovi na implementaciji projekta modernizacije baze Kučova.

Albanija je članica NATO-a od aprila 2009. godine, a u posljednjih više od 10 godina Alijansa i ta zemlja su pojačale svoje odbrambeno i sigurnosno partnerstvo. ​​​​​​​

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.