SLOVENSKA MINISTRICA

Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora: BiH je to zaslužila

Sada je red na liderima EU da na sastanku Evropskog vijeća daju zeleno svjetlo, rekla je

Tanja Fajon. Ziga Zivulovic jr./PIXSELL/F.A. BOBO

S. S.

12.3.2024

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon pozdravila je današnju izjavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) koja je u Evropskom parlamentu potvrdila da će preporučiti otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Fajon je istakla da je kao dugogodišnja zagovornica integracije naše zemlje u Evropsku uniju (EU), oduševljena preporukom Evropske komisije.

- BiH je to zaslužila. Sada je red na liderima EU da na sastanku Evropskog vijeća daju zeleno svjetlo. Slovenija će nastaviti svoju čvrstu podršku - napisala je Fajon na društvenoj mreži X.

Fon der Lajen je rekla da je BiH od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. napravila “impresivne korake” u europskim integracijama.

- Danas ćemo preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom - rekla je fon der Lajen u govoru na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu. Ta najava je popraćena pljeskom zastupnika.

Popodne će se održati sjednica Evropske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci u sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili evropskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupiti na samitu 21. i 22. marta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.