BIVŠI PREDSJEDNIK CG

Đukanović o Dodikovoj posjeti: Nacionalisti nisu naučili lekcije iz pogibija

Dodaje da nacionalisti nisu naučili lekcije iz ranijih pogibija

Boris Pejović / Vijesti.me

D. H.

16.3.2024

- Porast desnice je veoma opasan, ne samo na Balkanu gdje su nacionalizmi opet digli glavu. Mi smo se prerano ponadali da su oni sahranjeni u ratovima koji su okončani Dejtonski mirom. Desničarenje je danas postalo jako opasno i jako unosno. EU se mora odbraniti superiornošću svoje politike. Čini mi se da se nedovoljno bavimo time u Evropi. Mislim da je posljednji znak za uzbunu i da moramo odbraniti EU - kazao je Đukanović dodavši:

- Ne vidim alternativu demokratiji, vladavini prava, tržišnoj ekonomiji. Zato mislim da je najveći interes da očuvamo te vrijednosti”.

Odnos Crne Gore i BiH? Posjeta Dodika i susret sa Mandićem?

- Odnosi BiH i Crne Gore su veoma uzorni, o tome svjedoči mnogo događaja iz naše novije istorije. Kao čovjek koji se dugo bavio državnom politikom mogu svjedočiti da je bilo prijateljstvo i razumijevanje. Kada dođe do geopolitičkih poremećaja kakve danas vidimo, kada je završena epoha idile između Istoka i Zapada, onda to nacionalisti koriste kao zgodno vrijeme za ostvarivanje ciljeva - dodaje Đukanović.

Dodaje da nacionalisti nisu naučili lekcije iz ranijih pogibija.

- Nacionalisti nisu izvukli nauk iz pogibije 150 hiljada ljudi da je njihova politika pogrešna, nego su izvukli zaključak da nisu imali dobro vrijeme i da bi danas kada su zaoštreni odnosi njihove ideje mogle biti ostvarene - smatra i ističe:

- Provokacije sa te posjete smještam u taj kontekst. To je neodgovorna politika koja pokušava da zamuti čistu vodu između naše dvije države - najavio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.