MUFTIJA ZAGREBAČKI

Aziz ef. Hasanović za "Avaz": Na prvoj teraviji u Zagrebu bilo je "kao na Bajramu"

Svakako da smo ovih dana zatečeni situacijom u Gazi i Palestini, rekao je

Aziz ef. Hasanović. Emica Elvedji / PIXSELL

Alen Bajramovic

18.3.2024

Muslimani u Hrvatskoj ramazan su dočekali zahvalni Allahu, dž.š., na izobilju, miru i slobodi, ali i tijesnim džamijama, posebno za vrijeme teravih-namaza i džume, kazao je za „Avaz“ muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.

Naše dove

Dodaje kako su ponosni na mukabele u svim centrima, a posebno mukabelu s devet hafiza u Zagrebu, teravih-namazi klanjaju se u svim džematima. Imamima Islamske zajednice Hrvatske pomažu i učenici i studenti iz Bihaća, Cazina i Sarajeva, a gosti tokom ramazana su i trojica hafiza iz Turske.

- Svakako da smo ovih dana zatečeni situacijom u Gazi i Palestini, naša pažnja i naše dove usmjerene su na te događaje. U obraćanju muslimanima, kroz pisma koja im idu na kućnu adresu svake godine, pozvao sam da se u njihovim dovama nađe prostor i za našu braću u Gazi i Palestini - kaže muftija Hasanović.

Ističe da je na prvoj teraviji u Zagrebu bilo „kao na Bajramu“, pa su pred IZ Hrvatske novi izazovi, nakon što je Hrvatska prošle godine dala 172.000 viza stranim radnicima, a oko 80 posto njih su muslimani.

- To je vidljivo i u džamijama, ali i na ulicama, a nama je to novi izazov, kako im omogućiti kvalitetnu integraciju, da se ovdje osjećaju kako treba - dodaje Hasanović.

Odgovorni ljudi

U eri novih ratova u svijetu, najava novih, pa i atmosferi stalnih prijetnji na Balkanu i u BiH, Hasanović još jedanput podsjeća da „mir nije sve, ali bez mira sve je ništa“.

- Svi odgovorni ljudi, kako na političkoj tako i na vjerskoj i svim scenama, svi koji bilo čime upravljaju, dužni su, prema povijesti i prema budućnosti, da zagovaraju univerzalne vrijednosti mira. Svi smo dužni da pozivamo u sveti mir, a ne u sveti rat i da shvatimo poruku kako mir nije sve, ali bez mira sve je ništa - poručuje muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović.

Pomoć Vlade Hrvatske

Komentirajući odnose Hrvatske i BiH, muftija zagrebački ističe svesrdnu pomoć predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ubrzavanju evropskog puta naše zemlje i sretan je zbog toga.

- Svojim mehanizmima, lobiranjima, na različite načine, Republika Hrvatska sigurno može olakšati put BiH ka EU. Kad BiH postane dio EU i dođe vladavina prava, onda će sve biti drugačije - kaže muftija Hasanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.