RATNI ZLOČINI

Kurti: Gubimo svjedoke ratnih zločina Srbije na Kosovu

Kurti je na sjednici Vlade Kosova kazao da ratni zločini ne zastarijevaju, ali svjedoci umiru i sve su stariji

Anadolija

Anadolija

2.4.2024

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je pravda za ratne zločine Srbije na Kosovu hitno pitanje zato što se protokom godina gube svjedoci.

Kurti je na sjednici Vlade Kosova kazao da ratni zločini ne zastarijevaju, ali svjedoci umiru i sve su stariji.

- Stoga je rješavanje ratnih zločina hitno pitanje, posebno zato što prolaskom godina gubimo svjedoke. Dokazi postoje, ali gubimo svjedoke, jer je prošlo četvrt vijeka od posljednjeg rata na Kosovu - rekao je Kurti.

Ratni zločini

On je kazao da je danas u Kralanu i u Đakovici odao počast kod grobova ubijenih članova porodica Vejsa, Hodža, Haksiavdia, Čaka, Gaši, Nući, Bardoniki, Dulatahu i Gerkari. Istakao je da je iz Krelana ubijeno 86 osoba, među kojima je 11 bilo maloljetno. Od njih je 18 pronađeno u jezeru Perućac, kod Bajine Bašte, u Srbiji.

Podsjetio je da je proteklih dana obilježena 25. godišnjica masakara u Velikoj i Maloj Krushi, masakra nad porodicom Berisha u Suvoj Reci, masakara u Izbici, Podujevu, Pelegu, Orahovcu i Lubeniqu.

Davanje podrške žrtvama

Kosovski premijer je rekao da je Vlada na prošloj sjednici povećala podršku porodicama koje su izgubile najmilije, posebno ženama i djevojkama iz tih porodica kroz mogućnost zapošljavanja i samoizdržavanja.

Također je, kako je naveo, povećana podrška za tačno dokumentovanje zločina počinjenih na Kosovu te da je u tu svrhu osnovan Institut za dokumentovanje ratnih zločina. Istakao je da je 2023. godine saslušan 191 svjedok ratnih zločina, dok je samo ove godine do sada saslušano 169 svjedoka.

Kurti je rekao i da će u upitniku za popis stanovništva koji počinje ovog petka, 5. aprila, biti i pitanje o ljudskim gubicima i ekonomskoj šteti tokom rata. Naveo je da će građani moći da prijave ubijene članove porodica, nestale, povrijeđene ili zatvarane, kao i ekonomsku štetu u periodu od 28. februara 1998. do 12. juna 1999. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.