BLINKENOV POMOĆNIK

Džejms Obrajan upozorio Srbiju zbog kretanja vojske, govorio i o BiH

Mislimo da je ovo veoma dobar korak, istakao je Obrajan govoreći o našoj zemlji

Obrajan: Pozdravio odluku EU o BiH. N. Šaljić / Avaz

E. Ć.

22.3.2024

Džejms Obrajan (James O'Brien), pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i euroazijska pitanja Entonija Blinkena (Antony), pozdravio je odluku Evropske unije da odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

- Budućnost regiona je u Evropi. Mislimo da je ovo veoma dobar korak - istakao je on za RSE.

Prate kretanje vojske

Govoreći o regionu, rekao je da SAD prate kretanje srpske vojske u blizini granice sa Kosovom i da su obavijestile Srbiju da bi primjena sile bila neprihvatljiva.

On je naveo kako će eventualni pokret snaga Srbije SAD smatrati ugrožavanjem snaga NATO-a "koje se nalaze na Kosovu da bi štitile Albance i Srbe", prenosi RSE.

Kako je Obrajan rekao, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je poručio da neće biti upotrebe sile.

Kampanje dezinformacija

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je 21. marta da su jedinice srpske vojske primijećene nekoliko metara od granice sa Kosovom i ove pokrete opisao kao "namjerne provokacije".

Ministarstvo odbrane Srbije u petak je Kurtijeve izjave nazvalo dijelom kampanje dezinformacija o srpskoj vojsci. Prema njihovim riječima, snage Vojske Srbije obavljaju svoje dužnosti u bezbjednoj administrativnoj zoni, u skladu sa svim potpisanim sporazumima, prenosi RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.